Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vrbatova bouda

Autor: IXA | Tomáš Hradečný, Martin Prokš
Spolupráce: Benedikt Markel, Lukáš Zimandl, Klára Hradečná
Stavební část a profese: Jan Kolář, Jan Škopek – OMEGA projekt s. r. o.
Adresa: č.p. 1, Vítkovice, Česká republika | mapa
Investor: Vrbatova bouda, s. r. o.
Projekt: 2007 - 2013 Realizace: 2009 - 2015

Situace — Rekonstruovaný objekt Vrbatovy boudy a její betonová přístavba jsou situovány v Krkonošském národním parku ve výšce 1400 m. n. m.

Zadání — Vrbatova bouda byla realizována podle návrhu architekta Vladimíra Šíra na počátku šedesátých let 20. století. Původně uvažovaná funkce základny Horské služby s občerstvením a noclehárnou byla záhy nahrazena provozem Interhotelů Krkonoše. V mimořádně drsných podmínkách na hřebe- nech Krkonoš si bez zásadní údržby zachovala svou pevnou, přirozenou a přitom nevtíravou formu. Stavební úpravy měly podle zadání nového majitele řešit kromě nutných sanací také rozšíření provozu restaurace o prostor bývalé terasy a na místě kiosku se zastávkou autobusu novostavbu bufetu, infocentra KRNAPu a veřejných toalet. Několikaletý proces hledání optimálního řešení přinesl shodu se správou KRNAP v podobě Vrbatovy boudy jako jediné stavby na Zlatém návrší, do které budou integrovány všechny požadované funkce, ovšem nakonec bez infocentra.

Koncept — Koncept návrhu byl založen na zachování původní boudy, očištěné od novodobých nefunkčních přístaveb a vnitřních příček. K ní byly postupně přidávány nové vrstvy a objemy, pro které byly voleny převážně tři materiály – modřínové dřevo, nerezový plech a pohledový beton s otiskem bednění. Masívní modřínové dřevo se uplatňuje v interiéru restaurace, v bufetu, na venkovním obkladu podkroví a vyhlídkové terase. Nerezový plech v nové varně a nově vestavěných toaletách. Nejvýraznějším motivem je přístavba z pohledového betonu, který se díky zvolené sendvičové konstrukci propisuje v interiéru i exteriéru. Kontrastní forma přístavby přitom neparazituje na původním domě, ale tvoří funkční symbiózu starého s novým.

Konstrukce — Při rekonstrukci byly použity především tradiční řemeslné postupy. Obnova interiéru a pláště budovy probíhala kvůli krátké stavební sezóně a požadavku na částečné zachování provozu  kuchyně po dobu tří let. Vodostavební beton přístavby s otiskem tesařského bednění propůjčil interiéru i exteriéru syrový vzhled, odkazující na charakter bunkrů hraničního opevnění, které přežily bez jakékoli údržby už bezmála 80 let.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 24.01.17
Návštěvnost: 13938 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
izolace Viktor Lípa 24.01.17 06:54
re: izolace Tomáš Hradečný 24.01.17 19:41
krnap nema jasny nazor ten, jenz se pokazde jmenuje jinak 24.01.17 21:29
forma a obsah Michal Jirásek 26.01.17 09:39
Petrova bouda Čestmír 26.01.17 11:39
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.