Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Společenský sál „cubus“
Veranstaltungssaal „cubus“

Autor: cukrowicz.nachbaur architekten | Andreas Cukrowicz, Lothar Huber
Adresa: Wälderstrasse 5, wolfurt, Rakousko | mapa
Web: www.wolfurt.at/de/cubus
Investor: Marktgemeinde Wolfurt
Projekt: 1994-97 Realizace: 1996-97
Soutěž: 1994 Užitná plocha: 2500 m²
Zastavěná plocha: 1200 m² Plocha pozemku: 5400 m²
Obestavěný prostor: 17000 m³

Zahradní architektura: Kienast, Vogt & Partner
Umělecká spolupráce: Herbert Albrecht (socha), Elmar Klocker (malba), Gerold Amann (světelná instalace)
Spolupráce: Hubert Bischoff, Bernhard Breuer, Markus Cukrowicz, Jakob Keckeis, Günther Lampert, Peter Muxel, Christian Nefischer, Ivo Walt, Andreas Wörndl

Osmitisícový Wolfurt leží na úpatí Bregenzského lesa jihovýchodně od Bodamského jezera. Wolfurt, který se vine podél severojižní silnice vedoucí z Březnice do Dornbirnu, má dvě přirozená centra: staré horní s kostelem, farou a hřbitovem a nové dolní s obecním úřadem, spolkovým domem, základní a hudební školou, sportovní halou a společenským sálem “cubus“. Posledně zmiňovaný projekt byl dokončen před dvaceti lety podle vítězného návrhu pětadvacetiletého studenta vídeňské techniky Andrease Cukrowicze, který při realizaci spojil síly s místním architektem Lotharem Huberem. Společenský sál leží na křižovatce mezi starým spolkovým domem a druhým stupněm základní školy. Před vstupem do sálu se nachází čtvercový park navržený dvojicí švýcarských architektů Dieter Alfred Kienast a Günther Vogt. Dnes již vzrostlá zeleň slouží k filtrování hluku z tranzitní silnice, ale také jako rozptylová plocha během kulturních událostí. Sál, který má kapacitu až 650 sedících diváků, slouží k pořádání koncertů, konferencí, shromáždění, prezentací, modních přehlídek i prodejních výstav. Z venku je objekt obložen tmavými deskami z místní břidlice. Průčelí je velkoryse prosklené a vstup zvýrazňuje nerezová markýza. Podlahy, stěny i strop v hlavním sále jsou z dřevěných vlysů. Při pořizování zvukové a světelné aparatury byl zvolen tehdy nejvyšší možný standard.
Půdorys dvoupodlažního domu lze funkčně rozdělit na čtvrtiny: první čtvrtinu zabírá vstupní foyer, odkud se lze po schodišti dostat na horní ochoz, další dvě čtvrtiny představuje hlavní sál s výškou přes obě poschodí a poslední čtvrtinu tvoří jeviště, které lze zásobovat přímo ze zadního parkoviště.
V roce 2000 zvítězili Cukrowicz s Nachbaurem v soutěži na rekonstrukci a rozšíření přilehlé střední školy, která dotváří jižní stranu nového náměstí ve Wolfurtu.
Autor: Petr Šmídek, 24.08.17
Návštěvnost: 1679 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.