Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Přístavba soudní budovy v St. Pölten
Staatsanwaltschaft St. Pölten

Autor: Architekt Dr. Kronaus | Christian Kronaus
Knowspace | Erhard An-He Kinzelbach
Spolupráce: Sigrid Müller-Welt, Lukas Staudinger, Manuela Wind, Jakub Smagacz

Adresa: Schießstattring 6, St. Pölten, Rakousko | mapa
Web: st-poelten.gv.at
Investor: BIG Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H.

Realizace: 2011 Užitná plocha: 2633 m²

Jak přesvědčivě respektovat historický kontext a přitom vyhovět požadavkům na moderní budovu? Přesně této výzvě čelili projektanti přístavby soudní budovy v rakouském St. Pölten. Výsledkem je objekt kvádrové hmoty s měděnou fasádou perforovanou desítkami oken.
Architekti Christian Kronaus a Erhard An-he Kinzelbach se inspirovali výraznou rustikální zděnou fasádou sousedního soudu, tvořenou horizontálními, úzkými i širokými pruhy. Tento horizontální rytmus se také aplikuje zcela moderním způsobem na celý povrch nové budovy. Pečlivě provedené pásy zlaté slitiny mědi vytváří napříč fasádami vodorovné stínové mezery, odrážející obdobnou strukturu původního zdiva, zatímco všechny svislé spáry jsou skryty.
Tento horizontální vzor také definuje hravou, abstraktní kompozici oken, která bere na vědomí a částečně rozvrací symetrii svého souseda. Architektonická strategie míchání výšek oken – u stropu nebo podlahy, případně uprostřed s otevíracími křídly – rozmazává jakékoli externí vyjádření pater.
Aniž by to znemožnilo realizaci moderní pětiposchoďové kancelářské budovy, nová přístavba bezkonfliktně zachovává stejnou výšku, jako její třípodlažní klasický soused. Její hluboké ostění oken, některých rozevřených, přidává zdivu iluzi, která potlačuje tenký a lehký charakter měděné slitiny.
Architekti vysvětlují: „Výběr zlaté slitiny mědi pro fasádu výrazně podporuje architektonický dialog mezi oběma budovami. Materiál interpretuje dominantní žlutý tón staré budovy, místo aby ho jen replikoval. Budova díky vlastní bohatosti materiálu získává příjemný a teplý charakter, který se plynule mění v závislosti na měnících se světelných podmínkách. To přivádí budovu k životu – a to doslova.“ Tato nová stavba ztělesňuje hodně z charakteru svého historického souseda, aniž by byla ohrožena její nezávislost a moderní výraz.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 20.12.16
Návštěvnost: 5100 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.