Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Vila T

Autor: Archi-Tekton s.r.o. | Martin Repický
Zhotovitel: J&Š Construction, Jozef Šedík
Adresa: Točnica 88, Točnica, Slovensko | mapa
Projekt: 12.2008 - 2.2009 Realizace: 5.2009 - 7.2010
Zastavěná plocha: 323 m² Plocha pozemku: 11000 m²
Obestavěný prostor: 1576 m³

foto: Martin Repický

Vila T je navrhnutá do krajiny. Dostatočne priestranný pozemok bez bezprostrednej väzby na vzdialenejšiu rurálnu zástavbu, malebné scenérie a hmatateľný prírodný kontext dali základ priestorovému konceptu pavilónovej stavby osadenej do svahu s maximálnym rešpektom k reliéfu. Jednotlivé kubusy trojhmotovej kompozície odrážajú logistiku vnútorného usporiadania členeného do troch funkčných celkov – vstupno-spoločenského, hospodársko-relaxačného a súkromného. Artikulácia je v exteriéri podporená trojicou nosných materiálov priradeným jednotlivým hmotám.
Kostrou skladby je pozdĺžny betónový viacnásobne perforovaný betónový hranol orientovaný po vrstevnici. Jeho severovýchodná časť tvorí nástupnú časť vily. Je riešená skulpturálne, strohými rovinami z pohľadového betónu. Jednotlivé priestory, okrem skladu, sú členené len náznakovo s cieľom poskytnúť ešte pred vstupom do obytnej časti domu čo najviac z okolitej krajiny. Otvorom v streche priamo pred vstupom prerastá strom, čo vstupnú časť, spolu s intenzívnou hrou svetla a tieňa, vizuálne odľahčuje.
V strednej časti preniká cez betónovú horizontálu dvojpodlažná drevená hmota hospodársko spoločenských funkcií. V nej je samotný vstup so súvisiacimi funkciami. V juhozápadnej, najviac preslnenej časti je denná časť domu s obývačkou, kuchyňou a jedálňou znova len v čiastočnom vymedzení jednotlivých priestorov. Pred plne presklenou juhozápadnou fasádou je denná terasa. Kuchynská časť je prevýšená  a prechádza do relaxačných priestorov situovaných na galérii nad hospodárskym zázemím.       
Kolmo na hlavný betónový kváder sa približne v jeho polovici napája civilnejšia, v bielej omietke riešená nočná časť. V akceptácii reliéfu je vertikálne zdvihnutá o pol podlažia. Pred miestnosťami nočnej časti je pozdĺžna terasa a priestor pre realizáciu bazénu v budúcnosti.
Komunikácia domu s krajinou je všadeprítomná. Okrem obvyklých komunikačných mostov je príroda rámovaná aj v menej obvyklých pozíciách či už v okenných otvoroch spálne alebo sauny. Hneď po prebudení tak obyvatelia môžu vnímať premenlivú krásu dubovo-bukového lesa lemujúceho hornú hranicu pozemku.
Voľba materiálov zodpovedá regiónu. Agátové drevo, čadič drôtokošov, ako aj betón, nie sú pre región cudzie.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 14.01.18
Návštěvnost: 1836 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Leden 2018
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2018
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.