Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce pobočky České spořitelny v Písku

Autor: FACT v.o.s. | Zdeněk Korch, Vladimír Krajíc, Libor Monhart
Adresa: Alšovo náměstí 178, Písek, Česká republika | mapa
Web: www.csas.cz
Projekt: 2007 Realizace: 2007-08
Užitná plocha: 2215 m² Zastavěná plocha: 724 m²
Obestavěný prostor: 578 m³

Urbanistické, architektonické
a stavebně technické řešení stavby

Objekt České spořitelny leží v centru města Písku uprostřed památkové zóny, byl postaven koncem 80.let minulého století. Původní nosné konstrukce byly ve vyhovujícím stavu, v nevyhovujícím stavu byl plášť budovy včetně výplní otvorů, které nesplňovaly současné tepelně technické požadavky. Komplikované napojení stávajících kovových fasádních tvarovek na ostatní konstrukce vykazovaly poruchy způsobené tepelnými mosty. Objekt zůstal v původním půdorysném i prostorovém rozsahu. Nově byl navržen plášť budovy do Alšova nám. a Jungmannovy ulice. Nová fasáda přiznává původní nečleněnou hmotu budovy a snaží se ji plasticky modelovat. Čerpá ve svém tvarosloví z odkazů českého kubismu a racionalismu. Nové řešení zásadně přemístilo hlavní vstup z rohu objektu na průčelí z Alšova náměstí. Budova tím získala na vážnosti a vřadila se lépe do urbanistického kontextu. Vedlejší vstup je upraven tak, aby zde byl umožněn bezbariérový přístup a vznikl zde nový vstup do bezpečnostní zóny s druhým bankomatem a nočním trezorem. Většími změnami vnitřního uspořádání prošlo 2.NP, kde z části jednotlivých kanceláří vznikla bankovní hala. Schodiště v severní části objektu je prodlouženo z 2.NP do 3.NP. Bankovní haly v 1.NP a 2.NP jsou propojeny novým trojramenným schodištěm. Hlavní vstup do budovy v 1.NP z Alšova nám. je řešen jako bezbariérový. Vertikální doprava uvnitř budovy je zajištěna výtahem.

Konstrukce
Do Alšova náměstí a Jungmannovy ulice je navržena plasticky prolamovaná fasáda tl.100 - 300 mm vytvořená z kontaktního zateplovacího systému Dektherm s tepelnou izolací z polystyrenu kotveného na stávající obvodové zdivo. Stávající prvky ocelových říms jsou zakryty OSB deskami kotvenými na přivařené ocelové úhelníky. Sokl je zateplen extrudovaným polystyrenem a obložen teracovými prvky dle výkresu detailu soklu.
FACT
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 23.12.08
Návštěvnost: 70100 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
interier vs. exterier Matúš Nedecký 23.12.08 15:03
barva Ludvík Křenek 24.12.08 14:23
barva Martin Laho 16.02.11 18:43
Barva pisku zvenku myslim ze sedi. takyarchitekt 17.02.11 10:33
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.