Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Řešení prostoru hlavního vstupu do ZOO

Autor: Atelier ANTA | Karel Scheib, Tomáš Velinský
Adresa: U Trojského zámku 120/3, Troja, Praha, Česká republika
Investor: ZOO Praha
Náklady: 5 000 000 CZK Projekt: 2001-02
Realizace: 2002 Zastavěná plocha: 2050 m²
Obestavěný prostor: 350 m³

Autor chodníku a potisku zastřešení: ak. mal. Michal Cihlář

Rekonstrukce vstupního objektu a nástupních ploch je druhou etapou širší úlohy řešení předprostoru ZOO směrem k ulici U trojského zámku.
Celkové řešení zahrnuje nové objekty vstupu a východu ze ZOO, dále komunikační řešení celého předprostoru se stanicí MHD, včetně oplocení, chodníků a drobných objektů.
Prostor vstupu a východu byl od doby vzniku ZOO situován v jednom místě. Vstup a východ z ulice U trojského zámku byl umístěn v relativně stísněném prostoru vedle hlavního administrativního objektu po přístupovém sjízdném chodníku. V tomto prostoru byly soustředěny všechny funkce související se vstupem a východem ze ZOO tj. provoz pokladen, vstup pro zaměstnance, informační centrum, prodej suvenýrů, úschova zavazadel, WC a zázemí hlídací služby. Všechny tyto činnosti se vzájemně omezovaly a ztěžovaly optimální fungování vstupu a východu. V době návštěvních špiček pak docházelo k vytváření dlouhých front.
Celý problém byl řešen ve dvou etapách. V první fázi došlo ke zřízení nového hlavního východu ze ZOO, který byl umístěn cca 70 m jižně v místě neudržované zeleně. Ve druhé fázi pak došlo k úpravě obratiště MHD, pěších komunikací a k vybudování nového vstupního objektu.
Původním záměrem investora byla rekonstrukce stávajícího technicky i esteticky nevyhovujícího objektu. Stavebně technický průzkum prokázal nevhodnost zachování stávajícího objektu včetně zastřešení. Proto byl celý objekt demolován a nahrazen novým, který byl navržen ve stejném objemu jako původní s novým dispozičním a architektonickým řešením daným prostorovými možnostmi.
Prostor mezi novým objektem vstupu a stávající administrativní budovou byl nově zastřešen. Nosnou konstrukci zastřešení tvoří ocelové tenkostěnné nosníky, na které je podvěšena skleněná konstrukce z čirého kaleného skla. Na skle je aplikována plotrovaná folie s organickými motivy dle návrhu Michala Cihláře.
Ve vstupním objektu jsou umístěny pokladny, informační centrum, zázemí ostrahy a veřejné WC. Prostory informačního centra jsou maximálně prosklené. Umožňují tak vizuální propojení s prostorem vstupu a v průhledu otevřeném do svahu i maximální kontakt s exteriérovou zelení.
Pochozí plochy chodníků jsou z žulové štípané dlažby. Před vstupní branou jsou v ní v pravidelném rastru rozmístěné atypické dlaždice provedené v pískovaném teracu s bronzovými středy s otisky zvířecích stop dle návrhu Michala Cihláře.











Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 15.06.06
Návštěvnost: 29614 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2014
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.