Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
TIWAG-KWB - operační středisko a návštěvnické centrum
Tiwag KWB-Leitstelle mit Besucherzentrum

Autor: Bechter Zaffignani Architekten | Rene Bechter, Michelangelo Zaffigniani
Spolupráce: Sabine Tschofen, Dietmar Sutter
Adresa: Dr. Meinrad Praxmarer Straße 3, Silz, Rakousko | mapa
Web: www.tiwag.at
Investor: TIWAG / Tiroler Wasserkraft
Projekt: 2011-14 Realizace: 2012-14
Soutěž: 2011 Užitná plocha: 2162 m²
Zastavěná plocha: 553 m² Plocha pozemku: 26774 m²
Obestavěný prostor: 11330 m³

Na místě elektrárny v Silz si firma TIWAG (Tiroler Wasserkraft / Tyrolské vodní elektrárny) postavila nový hlavní terminál, z něhož jsou řízeny a hlídány všechny elektrárny této společnosti. Ústřední budovou celého areálu je přitom markantní turbínová hala z roku 1978 od innsbruckého architekta Ekkeharda Hörmanna. Nově koncipovaná stavba, která se svými rozměry vyrovná turbínové hale, vzešla z mezinárodní architektonické soutěže, v níž zvítězil ateliér Bechter Zaffignani Architekten.
Objemná stavba z hnědě probarveného pohledového betonu je jasně rozčleněna podle jednotlivých funkcí – vedle řídícího střediska jsou vertikálně řazeny místnosti pro energetické hospodářství, nouzovou správu, administrativu, systémové inženýrství a výpočetní středisko. Srdce celého operačního střediska představuje převýšená kontrolní místnost, kterou navenek naznačuje energetické gesto horizontálního vysunutí.
Na přání klienta o zatemněné kanceláře jsme navrhli zaslepenou východní a západní fasádu. Tyto uzavřené desky zároveň vytváří nosný vnější plášť stavby, které jsou propojeny stropními deskami ztuženými mohutnými parapety na jižní a severní fasádě sloužícími jako nosníky. Vnější plášť je od vnitřních stěn a stropů oddělen tepelně izolační vrstvou proloženou trny z ušlechtilé oceli. Aby se vyhovělo požadavkům na ochranu před zemětřesením, je celý objekt ukotven pomocí tahových pilot do jeden metr silné základové desky.
Protiváhu k převýšené monolitické stavbě hlavního terminálů tvoří návštěvnické centrum, které představuje nízký protáhlý objekt částečně zapuštěný do zemního valu. Velkoplošené prosklení se na celou délku otevírá do ulice, nabízí poutavé pohledy a budí zájem kolemjdoucích. Na zadní straně se nachází průběžný světlík, kudy je výhled na jižně ležící areál elektrárny. Východním směrem od terminálu se nachází záložní napájecí zdroj představující minimalistický jednopodlažní objekt splňující nejnutnější technické požadavky.
Zdroj: Claudia Wedekind
Vložil: Petr Šmídek, 16.09.16
Návštěvnost: 9540 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.