Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Umělecký ateliér Marktoberdorf
Künstlerhaus Marktoberdorf

Autor: Bearth + Deplazes Architekten | Valentin Bearth, Andrea Deplazes
Adresa: Kemptener Straße 5, Marktoberdorf, Německo | mapa
Web: www.kuenstlerhaus-marktoberdorf.de
Investor: Franz Schmid, Kunstund Kulturstiftung Dr. Geiger-Haus
Projekt: 1998 Realizace: 2001

Galerie současného umění v bavorském Marktoberdorfu se skládá ze dvou propojených kostek a zdí obehnaného vstupního nádvoří. Pomáhá definovat veřejný prostor před radnicí a soukromou zahradu se sochami za galerií, kde rovněž sídlí nadace doktora Geigera. Z urbanistického hlediska galerii definuje (nahodilé) rozmístění kostek vycházejících z charakteru obytné čtvrti datované do 20. let minulého století.
Obvodové stěny jsou vystavěny z křížově provázaného zdiva podobně jako u středověkých věží. Režné zdivo zůstává odhalené z vnější i vnitřní strany. Cihlové bloky jsou usazeny do země podobně jako obří kontejnery rozčleněné pomocí ocelových vazníků, na něž jsou položeny 8 cm tlusté dřevěné fošny (žádná další podlahová vrstva nebyla zapotřebí). Přepažením vznikly tři poschodí nabízející různé světelné podmínky. Přístup k výstavním místnostem je po cihlovém schodišti sevřeném mezi dvěma cihlovými stěnami. Ustáleného vnitřního prostředí bylo dosaženo bez potřeby zapojit složité inženýrské prostředky nebo umělou klimatizaci: do stěn je zabudované měděné potrubí, kterým protéká 40°C horká voda. Tepelně akumulační schopnosti obvodových stěn dokonce brání přehřívání z venku. Výsledné řešení vychází z hypocaustum (v překl. z řeckého hypo-kauston, což znamená spodní topení) ústředního topení používaného již starověkými Římany.
Galerie neslouží pouze jako výstavní prostor, ale také jako místo, kde umění “vzniká“ podobně jako v dílně nebo “továrně,“ což kurátory přivedlo k myšlence pořádat “in situ“ a “umělecké rezidence“, kde holé cihlové stěny mohou tvůrce inspirovat k novým instalacím a dílům.
Bearth & Deplazes
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 20.06.17
Návštěvnost: 2230 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.