Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Kongresové centrum Zlín

Autor: AI - DESIGN, s.r.o. | Eva Jiřičná, Petr Vágner
Spoluautoři: Jiří Hušek, Štěpán Toman, Marie Doucet, Jan Kolář, Tomáš Slovik, Tereza Daňhelová, Claudia Schmidt, Zuzana Procházková, Jakub Srpa, Duncan Webster, Daria Bártová
Adresa: náměstí T. G. Masaryka, Zlín, Česká republika | mapa
Web: www.kc-zlin.cz
Investor: Statutární město Zlín
Projekt: 2002 - 2007 Realizace: 2011
Užitná plocha: 3073 m² Obestavěný prostor: 70326 m³

Areál Kulturního a univerzitního centra je umístěn na parcelách bývalých Masarykových škol v centru města Zlína. Základní orientace jednotlivých budov vychází z původní polohy již neexistujících školních staveb a respektuje stávající pomník Tomáše Garrigue Masaryka. Objekty leží v místě průniku dvou urbanistických os města, což se odráží v otevřené dispozici budov. V severní části pozemku je umístěna budova Kongresového centra s víceúčelovým velkým sálem, malým sálem, nahrávacím studiem a restaurací. V jižní části pozemku je umístěna budova Univerzitního centra, která slouží jako sídlo rektorátu Univerzity Tomáše Bati a Univerzitní knihovna. Obě budovy jsou vzájemně propojeny dvoupodlažním podzemním parkovištěm se 150 parkovacími místy.

Jádrem Kongresového centra je hlavní multifunkční sál pro 850 sedících diváků, který je na úrovni přízemí a má dva balkony. Všechna sedadla v hlavním sále je možné zasunout pod zvýšené jeviště a vytvořit tak čistou plochu pro konání konferencí, plesů, módních přehlídek, koncertů či podobných akcí. V této variantě může sál pojmout až 1100 osob. Velká pozornost byla věnována řešení akustiky. Stěny sálu jsou obloženy speciálními tvarovanými žebrovanými panely, které zajišťují požadované šíření zvuku v prostoru. Panely jsou odlity z bílého sklocementu a byly navrženy 2 typy, které se různě opakují.

Budova je situována v těsné blízkosti rušné křižovatky a u velmi rušné komunikace. Z důvodu ochrany hlavního sálu před hlukem bylo zázemí se zkušebnami, kancelářemi a dalšími provozy umístěno ve všech podlažích po obvodu sálu, směrem k této komunikaci. Na straně odvrácené od komunikace směrem k nástupnímu prostoru do budovy je foyer přes všechna tři podlaží budovy s bary a výstavními prostory. Z foyer je na úrovni přízemí vstup i do malého univerzálního sálu pro 100 sedících diváků.
Foyer navazuje též na vstupní halu s informačním centrem a šatnou, dále navazuje na restauraci, řešenou jako skleněná bublina v prvním patře obklopená venkovní terasou. Restaurace je veřejně přístupná i v době, kdy je kongresové centrum zavřené.

Vzhledem k tomu, že se město rozprostírá v údolí a centrum je v jeho nejnižším bodě, jsou střechy velmi důležitým prvkem architektonického řešení, protože jsou viditelné z okolní zástavby i krajiny. Eliptická střecha nad hlavním sálem je sice hladká efektní betonová skořápka, ale zvenku jsou na jejím povrchu umístěny různé nevzhledné prvky technické infrastruktury, které nejsou příjemné na pohled. Z tohoto důvodu je na střeše budovy vytvořen jakýsi vnější zubatý lehký krycí plášť z tahokovu, nesený dvěma podélnými tubusy s žebry, odlehčenými spolupůsobením vertikálních táhel kolem celého objektu, které zároveň stabilizují vnější plášť externího stínění lamel foyer a dále stabilizují vnější předsazený plášť ze skleněných tvárnic, typického zlínského stavebního materiálu. Tento plášť je v noci zezadu barevně nasvícen. Je navržen jako předsunutá zvuková clona zároveň propouštějící denní světlo do místností a prostorů za ním.
Veřejný prostor před vstupem do budovy mezi Kongresovým centrem a Univerzitním centrem je ve tvaru písmene “V” a kromě sochy T.G. Masaryka je v jeho centrální části vodní fontána s měnícími se barevnými světly.

Stavba roku 2010 Zlínského kraje – Hlavní cena v kategorii Stavby občanské vybavenosti
Inside World Festival of Interiors, Barcelona 2011 – Kongresové centrum Zlín vybráno mezi 5 nejlepších budov/interiérů světa roku 2011 ve své kategorii
Stavba
Osvětlení
EXX s.r.o.
Pohledový beton/ grafika v interiéru
RECKLI GmbH
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 28.02.12
Návštěvnost: 58630 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.