Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Administrativní budova Calveen

Autor: MVRDV
Adresa: Maanlander 14-16-18, Amersfoort, Nizozemí | mapa
Web: www.calveen.nl
Realizace: 1997-2000 Užitná plocha: 4000 m²

© Jan Kratochvíl, 2003
Kancelářská budova se nachází na adrese Rondweg Noord v nové průmyslové zóně Calveen v Amersfoortu, Objednávka 4000 m² sevřené kancelářské plochy vyžaduje aplikaci "typického plánu", který v maximální možné míře umožňuje následné dělení prostor pro budoucí uživatele. Zvoleným řešením je štíhlá, sedmipodlažní budova 10,5 m široká a 54,7 m dlouhá. "Typický plán" spočívá v konceptu centrálního komunikačního jádra s 1,5 m širokou chodbou probíhající souběžně s plnou stěnou budovy a zónou kancelářských prostor za zcela prosklenou fasádou. Tím, že je tato orientace v jednotlivých podlažích v západovýchodním směru zrcadlově obrácena, vznikla střídavá sekce, která je nejvýraznějším poznávacím znamením budovy.
Podmínkou zadání byl nezávislý přístup do dvou spodních podlaží budovy tak, aby přízemí bylo možné pronajímat jako nezávislou jednotku. Zapuštěním asfaltové parkovací plochy na východní straně komplexu a jejím vyzdvižením na straně západní byly vytvořeny dva oddělené vstupy z úrovně terénu. Horních šest etáží je tak přístupno vchodem do prvního patra.
Slepé partie fasády jsou provedeny z purpurových a modrých cihel. Otevřené části jsou plně prosklené v rámech z oregonské borovice modulu 1,5 x 2,72 m. Pro zasklení bylo zvoleno to nejtransparentnější dostupné sklo doplněné interiérovými slunečními žaluziemi. Sloupy, střídavě rozmístěné za prosklenou plochou, významně dotvářejí celkový vzhled stavby.
Na obou stranách budovy jsou partie určené pro umístění firemních tabulí. Byla stanovena podmínka, že tyto prvky budou provedeny z nerezavějící oceli a budou respektovat stanovenou maximální délku. Tabule budou připevněny nosnou distanční konstrukcí, a budou tak na cihlové zdivo fasád vrhat stín. V noci budou tyto tabule osvětleny zadními reflektory.
Jde o pokus zbudovat v přitažlivé lokalitě Amersfoortu výjimečnou a nadčasovou stavbu.
Zdroj: Vít Kavan pro Architekt
Vložil: Jan Kratochvíl, 29.07.07
Návštěvnost: 37934 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2014
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.