Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Úpravy zámeckého parku a kočárovny v Litomyšli

Autor: Šépka architekti | Jan Šépka
HŠH architekti | Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka
Spolupráce: Jan Kolář, Vítězslav Kůstka, Helena Línová, Radka Šimková, Lucie Vogelová
Adresa: Litomyšl, Česká republika | mapa
Projekt: 2007–2011, 2014 Realizace: 2011–2016

Celková koncepce

Zámek společně se soustavou historických staveb a přilehlými parky vytvářel po staletí zcela jedinečný areál. Náš návrh vychází z představy pokojů - prostorů, které jsou definovány jednotlivými stavbami zámeckého návrší. Pro podporu této úvahy a jasnější vymezení jednotlivých prostor, doplňujeme stávající konfiguraci staveb o dva nové objekty. Prvním je lavice vsazená mezi vstupním nádvořím a hospodářským dvorem. Druhým je pavilón s dětským programem, umístěný mezi kočárovnu a zámek. Ostatní řešení objekty jsou rekonstruovány a je do nich vložena nová funkce, která znamená pro zámecké návrší i nový život. Naše koncepce vychází z památkové a architektonické jedinečnosti areálu, který respektujeme jako celek, a doplňujeme ho jen v některých místech. Nově vkládané prvky se jasně odlišují od stávajících historických částí. Všechny nové prvky jsou navrženy jako kombinace oceli a průsvitného laminátu lehce jantarové barvy. Šlo o to umístit na zámecké návrší jakési šperky, které budou mít své kouzlo odpovídající tomuto prostředí.



Kočárovna

Kočárovna prošla složitým vývojem. Byl zde umístěn archiv a trafostanice. Oba stávající provozy v přízemí jsou vymístěny a nahrazeny díky neobyčejné poloze kočárovny funkcí kavárny. Druhé patro je využito pro kancelář správce zámeckého areálu. V celém objektu došlo k odstranění dodatečně vložených příček i novodobého schodiště. Do takto upravených prostor byly vloženy nové hmoty v místech, kde kdysi stávaly kočáry. Tyto nové prvky představují nezbytné sociální zázemí kavárny, bar a sezení a jsou zhotoveny z průsvitného laminátu. Velkou otázkou byl vnější vzhled kočárovny, který byl nešťastně upraven v 70. letech 20. století, kdy byl přízemní objekt zvýšen o patro a ještě při samotné realizaci o cca 70 cm. Především vyložení římsy deformovalo hmotové řešení celého objektu. Proto došlo ke korektuře římsy odstraněním námětků, díky čemuž se nepatrně snížila celková výška kočárovny. Ohledně vnější fasády došlo k odstranění dekorativních říms, které nejsou doloženy na žádné původní výkresové ani fotografické dokumentaci. Vnější vzhled kočárovny by měl splynout s ostatními stavbami, se kterými i v minulosti vytvářel ucelenou konfiguraci, a proto byla vnější fasáda opatřena světlým vápenným štukem.


Dětský pavilón

Důležitým prvkem je sezónní objekt letního pavilónu, který má poskytovat přirozené zázemí dětským aktivitám. Tento objekt představuje letní pavilon - stan sestavený z trojúhelníkových segmentů z lehké ocelové konstrukce, kde výplň tvoří průsvitná plátna. Stan je inspirován dětským drakem, který se snesl do zámeckých zahrad a oddělil hospodářské budovy od anglického parku. Letní pavilón s dětským programem, využívá přirozené návaznosti na kavárnu situovanou v objektu kočárovny a umožňuje tak i posezení. Objekt je dělen dispozičně do tří částí a to především díky volbě různých aktivit pro různě staré děti od nejmladších s přístupem pouze s rodiči, po nejstarší, kde se předpokládají náročnější aktivity pro větší samostatnost dětí.



Anglický park

Součástí celkových úprav bylo také řešení anglického parku, kde je hlavní důraz kladen na vodní element. Vzhledem k tomu, že se v minulosti vodní prvky v parku nacházely, pokusili jsme se o jejich obnovu. Vodní prvek začíná přirozeně v nejvyšším bodě, kde je dochované zámecké jezírko. Trasa vedení vody vychází z největší vzdálenosti mezi stromy a je navržena za pomocí výpočetní techniky metodou geometrie voronoi. Trasa vodního prvku je zakončena v grotě, kterou jsme obnovili podle původní dokumentace. Anglický park rušila velká monumentální scéna z padesátých let 20. století, kterou jsme odstranili a nahradili mobilní alternativou, která umožní vystavět scénu z mobiliáře. V rámci řešení celého parku bylo navrženo ještě několik drobných prvků, jako je například voliéra pro pávy, která vychází svým tvarem z keře, na kterém mohou pávy sedět. Dalším drobným prvkem jsou lavičky, které představují jakýsi krystal, inspirovaný zámeckým sgrafitem. Všechny nové prvky jsou navrženy jako kombinace oceli a průsvitného laminátu lehce jantarové barvy.

Projekt
Fotograf
Tomáš Malý
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 07.11.17
Návštěvnost: 4607 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
venkovní prostor architektům nějak nejde Vlasta Koupal 09.11.17 12:40
...Ach jo,... šakal 09.11.17 21:20
Dětský pavilón Tomáš Vích 10.11.17 12:07
formalni vladimir.suchanek 11.11.17 13:52
...(7;- )) šakal 11.11.17 22:53
Provedení k zlosti Michal 12.11.17 09:06
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.