Dům v lomu

Dům v lomu
Adresa: Zlín-Napajedla, Česká republika
Projekt:2004
Realizace:2005-06
Užitná plocha:548 m2
Obestavěný prostor:1780 m3


Místo, kde se dřív těžil stavební kámen bylo desítky let opuštěné. Postupem času s rozšiřováním obce se stalo součástí intravilánu. Dva těžební krátery přecházejí do roviny okolní krajiny klidně a nenápadně. S myšlenkou právě zde postavit dům může přijít jen odvážná povaha. Stalo se a původní záměr stavitele postavit roubenou, tradiční chalupu se vyvíjel při konzultacích s jeho vzácnou trpělivostí. Přes několik variant se ta výsledná ustálila na vzájemném kompromisu domu s tradičními objemy, ale v moderním, redukovaném provedení .

Architektonickou koncepci určily tyto zásady:
- dům bude v lomu, nikoli u lomu
- reliéf kráteru co možná nejvíce ponechat nedotčen a dům posadit do vzduchu na podpory (alespoň částečně)
- sílu místa nechat prostoupit dovnitř do domu
- objemy musí být jednoduché, lapidární
- dům posadit do posledního kráteru, aby cesta k němu byla zážitkem
- převládajícím konstrukčním materiálem musí být dřevo

Pozemek je poměrně velký a dramatický. Před stavbou defacto souvisle zarostlý plevelnou zelení a vzrostlými akáty a duby. Část z nich byla ponechána a doplněna. Došlo k oddělení hospodářských funkcí od funkce bydlení. Vlastní dům je tedy bez garáže, jen se sklepem. Objekt garáží, stání pro auta a zahradního servisu je samostatný, stojí u prvního kráteru na okraji pozemku, současně vytváří optickou bariéru od souseda. Pozemkem se vine meandr kostkové komunikace od vjezdu přes zeleň k hospodářskému objektu a pak až k domu do zadního kráteru.

Požadavky na dispoziční objem rozhodly o uspořádání do tří objektů domu s rozdílnými niveletami osazení, vzájemně spojenými vzdušnými trakty. Tímto způsobem bylo možné jednak podpořit prorůstání skály a domu, a současně díky vynucené "roztažené" objektové kompozici lze pozorovat okolí bohatěji, z různých stran vždy s jiným světlem. Zásadním technologickým požadavkem stavitele bylo použít masivní dřevo, jako hlavní stavební materiál. Nakonec jsou zde dvě dřevostavby, postavené na betonových deskách a jedna stavba "kamenná". Objektové rozhození (A, B, C) vyjadřuje vnitřní uspořádání dispozic. Dřevostavby s konstrukcí z lepených vazníků uvolňují vnitřní prostor, proto jsou zde prostory pro společný pobyt (obývací pokoj s jídelnou, krbem, kuchyní v jednom objektu a bazén, sauna a whirpool s fitkem v objektu druhém. Střední kamenná krychle uklidňuje kompozici, zde jsou ložnice, pracovna, koupelny a vertikální komunikace schodiště.

Konstrukce dřevostaveb jsou založeny na nosných rámech z lepených vazníků - vytvářejí halový prostor. Obvodový plášť je sendvič z masivních lepených profilů z finského smrku, oboustranně aplikovaného na podpůrný rošt mezi pilíři. Vnitřky zde doplňují podhledy ze smrkových prken. V krychli jsou to plošné desky se smrkovou dýhou. Také krychle má vnitřní vloženou dřevěnou konstrukci ze stejných smrkových hranolů. Podlahy jsou dubové. Okna a dveře opět smrk. Střechy jsou plechové titanzinkové. Schody vnitřní i venkovní jsou ocelové, stejně jako masivní vložený hranol krbu a bazénová vana zapuštěná do černé keramické podlahy. Jsou zde použity čiré sklobetony jako paravány sprchy, dokreslující transparenci prostoru.
24 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vyjímečná stavba? snad ano
p.Blažek
06.01.07 01:31
zdařilá stavba
Lucie Kavánová
09.01.07 02:01
parada
stroker
10.01.07 10:14
New wave from Zlin
Michelangelo
10.01.07 01:40
radost koukat:))
Tereza Komárková
10.01.07 07:21
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pavel Mudřík