The Hulk

Spalovna Hengelo

The Hulk
Autor: Maurice Nio, Ernst van Rijn
Adresa: Boldershoekweg 51, Hengelo, Nizozemí
Investor:aviTwente bv
Projekt:1993
Realizace:1997
Náklady:270 000 000 Euro


Koncepčně budova spalovny v Twente vytváří filtr mezi hrubou krajinou obklopující město Hengelo a supermoderní technologií uvnitř. Vytváří zvláštní druh propojení mezi vnější a vnitřní krajinou, mezi drsným a jemným, mezi minulostí a budoucností odpadu. Objekt si osvojuje rysy hromad odpadu kolem a vlastnosti neviditelného procesu spalování a dekontaminace. Spalovaní a dekontaminace zplodin, dva na sobě funkčně nezávislé procesy, jsou srovnatelné se zažívacím procesem organismů.

Každý rok musí být spáleno a dekontaminováno 230 000 tun odpadu a zplodin. Tato analogie mezi "trávícím procesem" spalovny a trávicím procesem člověka a zvířat nás inspirovala k tomu udělat hmyz; kovového, zeleného brouka hovnivála s mechanickými rysy brouka, který se živí vším tím odpadem okolo a vyměšuje čistý plyn.

Nechali jsme tuto myšlenku, toto téma prostoupit celým projektem. Hlavní budovou i pěti druhotnými objekty okolo - kondensátory chlazené vzduchem, objektem pro úpravu strusky, objektem váhy, administrativní budovou a technologickým objektem s filtry pro dekontaminaci zplodin. Její ozvěna rezonuje v každém detailu v areálu a v každém kousku nábytku osídlujícím budovu jako drobný hmyz.
autorská zpráva



Objekt spalovny uprostřed hromad páchnoucího odpadu může být pro někoho odpudivým zadáním, pro někoho výjimečnou příležitostí. Určitě žádný klient v tomto případě nebude požadovat optimisticko-romantický obrázek šťastné rodiny s dětmi dovádějícími v haldách odpadků… Navíc kolikrát máte šanci postavit gigantickou budovu ne pro lidi, ale pro stroje. Budovu s několika halami o rozměrech srovnatelných s prostory středověkých katedrál. Vše podmíněné pouze ergonomii strojů. Tohoto mechanického, metalického brouka v Heneglu ovládá pouhých 7 lidí.
V knížce "Unesen I slipped away" Maurice Nio také uvádí pár faktů o tomto projektu: Projekt trval 5 let; podílelo se na něm přes 3000 lidí; dokumentace obsahovala přes 16 000 výkresů, jež byly konzultovány více než 1,5 milionkrát v 8 světových jazycích. V průběhu bylo podepsáno 120 smluv, z nichž pouze jedna skončila soudním sporem. Koeficient nedorozumění 5% byl v průběhu 75 000x násoben.

Spalovna v Hengelu se nikdy nestane turistickou atrakcí. Duna od Davida Lynche nebyla kasovým trhákem, přesto se najde skupina lidí, kteří ty Geigerovy harvestery prostě milují a pár jedinců, kteří je staví.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
geiger?
Milan Suchanek
05.01.07 12:17
zobrazit všechny komentáře