Elliptic City - švýcarský pavilon na 10. bienále v Benátkách

Elliptic City - švýcarský pavilon na 10. bienále v Benátkách
Adresa: Giardini di Castello, Benátky, Itálie
Realizace:10.09. - 19.11.2006


Švýcarská federální komise pro umění vyzvala Bernarda Tschumi, v New Yorku a Paříži žijícího architekta s francouzským a švýcarským občanstvím, aby reprezentoval jejich zemi na X. architektonickém bienále v Benátkách. Tschumi ve svém příspěvku nazvaném „Elliptic City: Independent Financial Center of the Americas“ (Eliptické město: americké nezávislé finanční centrum) ukazuje na konkrétním projektu, jehož realizace se plánuje jednom z karibských ostrovů, jak vznikají jeho architektonické návrhy. Architekt vystihl reálné i mýtické podmínky, se kterými se na tomto ostrově setkal. Zcela nečekaně se v jeho projektu sloučí dohromady příroda a finanční hospodářství. Namísto striktního urbanistického plánu Bernard Tschumi předložil flexibilní koncept hodící se pro různé aktivity, od obchodního centra po hotel a od turistického zařízení po nákupní zónu. Výstava ve švýcarském pavilonu je koncipována jako bohatě ilustrovaný příběh. Ukazuje neobvyklé vzájemné působení mezi lokální snahou o ochranu životního prostředí a globálními strategiemi mezinárodního světa bankovnictví. Návštěvníci shlédnou řadu jasně svítících obrazů, velký model a vyslechnou si hudební představení. Všechny tyto tři části mluví současně místním ale i globálním jazykem soudobé architektury.
Bernard Tschumi byl zprvu známý svými teoretickými díly. Koncipoval výstavy, které byly v roce 1981 publikovány v knize The Manhattan Transcripts. V roce 1994 vydal pod názvem Architecture and Disjunction řadu svých esejí. 1983 vyhrál prestižní soutěž na Parc de la Villette na severovýchodě Paříže. Projekt zabírá plochu 50 hektarů a náklady se vyšplhaly na 900 milionů dolarů. Tschumi osázel park netradičními stavbami, promenádami a mosty. V současnosti staví nové Muzeum Akropole v Aténách, sportovní centrum pro univerzitu v Cincinnati, koncertní sál se 6000 místy do Limoges, muzeum poblíž Dijonu a bytovou věž do New York City. Od roku 1988 do 2003 působil jako děkan na Fakulty architektury Columbia University v New Yorku. Jeho poslední kniha Event Cities 3 vyšla v minulém roce.
Práce Bernarda Tschumi byly představeny na mnoha výstavách jako např. MoMA v New Yorku, na bienále v Benátkách, NAI v Rotterdamu, Centre Pompidou v Paříži a různých newyorských galeriích. U příležitosti pořádání výstavy “Elliptic City“ vydal BAK (Švýcarský spolkový úřad pro kulturu) společně s newyorským nakladatelstvím The Monacelli Press anglický katalog s názvem Tschumi on Architecture. Conversations with Enrique Walker. K tomu vyšly tři samostatné sešity, ve kterých jsou kompletní překlady textů v němčině, francouzštině a italštině. Enrique Walker, který vedl rozhovory s Bernardem Tschumi a sepsal i další texty v publikaci, pracuje v New Yorku jako architekt a vyučuje na tamější Columbia University. Za grafickou podobou publikace stojí Cornelia Blatter a Marcel Hermans ze studia COMA, které má sídlo v New Yorku a Amsterdamu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Bernard Tschumi