Rodinný dům v Černilově

Rodinný dům v Černilově
Dům se nachází v okrajové části obce Černilov. Podélný tvar pozemku v orientaci V-Z předurčil umístění a půdorysnou stopu samotného domu. Dům je protáhlý o jedné hmotě, umístěný v severovýchodním cípu parcely. Veškeré obytné místnosti jsou svými prosklenými plochami orientovány k jihu a jižní a jihozápadní část zahrady je využita k pobytovým účelům. Vjezd do garáže a přístupový chodník jsou přímé, kolmé k přístupové komunikaci.
Koncepce domu vychází z požadavku investora navrhnout jednoduchý, cenově dostupný dům s poskytnutím dostatečného komfortu pro 4-5 člennou rodinu. Stavba je dvoupodlažní nepodsklepená, na obdélníkovém půdoryse bez dalšího členění. Zastřešení je řešeno sedlovou střechou, která zároveň na obou koncích v patře vytváří krytí teras ložnic.
Nástup do domu je přes zapuštěné závětří, integrované do hmoty domu. K hlavnímu obytnému prostoru a pracovně v přízemí přiléhá dřevěná venkovní terasa. Dále je součástí přízemí nutné zázemí a garáž. Patro je pojato jako soukromá část domu - tvoří je trojice ložnic s hygienickým zázemím.
Fasáda je obložena vláknocementovými deskami Cembonit ve dvou barvách a dvou typech kladení. Okna jsou dřevěná v přírodním odstínu. Střešní krytinu tvoří vláknocementová vlnovka Vltava v černém provedení, která v prostoru teras přechází v průsvitnou vlnovku sklolaminátovou. Pohledové prvky krovu jsou rovněž v přírodním odstínu. Ocelové prvky vystavené vnějším vlivům jsou žárově pozinkovány. Klempířské prvky jsou provedeny z titanzinkového plechu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od VYŠEHRAD atelier