Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Pavilon Hygieny VFU v Brně

Autor: Architektonická kancelář Burian - Křivinka
Adresa: Palackého 1-3, Královo Pole, Brno, Česká republika | mapa
Investor: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Projekt: 9/2004 Realizace: 11/2005 - 9/2006

Nový pavilon hygieny leží v jihozápadním rohu areálu Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně-Králově Poli v blízkosti křižovatky ulice Domažlické a Chodské. Cílem výstavby nového Pavilonu hygieny bylo vybudovat moderní studijní a vědecko-výzkumného pracoviště, které bude poskytovat kvalitní pedagogické i výzkumné zázemí pro rozvíjející se obor hygieny potravin. Pavilon je navržen v místě bývalých stájí, které byly před zahájením výstavby asanovány. K dispozici byl jen úzký dlouhý prostor mezi tenisovými kurty a Ústavem hygieny a technologie masa. Do nového pavilonu jsou umístěny provozy Ústavu hygieny a technologie masa a Ústavu hygieny a technologie mléka, společné provozy, posluchárny, studovny a seminární místnosti. Pavilon hygieny je na úrovni 2. NP propojen mostem s budovou Ústavu hygieny a technologie masa, který je v sou- sedství. Toto propojení umožní využívání společných výukových prostor umístěných v budově.
Je samozřejmostí, že Pavilon je navržen tak, aby vyhovoval podmínkám bezbariérového užívání stavby. Výškové členění stavby tedy muselo být přizpůsobeno historické budově Ústavu hygieny a technologie masa, aby komunikační vazby byly bezbariérové.
Budova má tři nadzemních podlaží. V místě technického zázemí budovy jsou navrženy čtyři nadzemní podlaží, a to vložením technického mezipatra mezi 1. a 2. NP. Jedná se o dispoziční i konstrukční trojtrakt. Nosnou konstrukci pavilonu tvoří betonový skelet. Stavba je zastřešena plochou střechou prolomenou světlíky nad schodišti.
Základní hmotu pavilonu tvoří kvádr o rozměrech 76x15x12m, z kterého dle potřeby jednotlivých podlaží hmota vystupuje. Hlavní tělo pavilonu je členěno pravidelným rytmem okenních otvorů pracoven, učeben a laboratoří. Tento rytmus je narušen velkými plochami mléčného a světle zeleně fosforeskujícího polykarbonátu. Do polykarbonátových fasád jsou nepravidelně vloženy prosklené stěny a okna s modrými a zelenými průsvitnými skly. Severní stěna posluchárny je celá prosklená ve tvaru kopírující elevaci posluchárny.
Stavba má příznivou orientaci ke světovým stranám, neboť hlavní průčelí s nejnáročnějšími provozy laboratoří a cvičeben mají východo-západní orientaci, jižní a severní průčelí tvoří štítové stěny budovy.
Architektonický výraz stavby je střízlivý a koresponduje s funkcí stavby. Nudu jednoduchého nekonečně dlouhého kvádru zahání volná kompozice použitých materiálů a barev, s kterými je nakládáno ryze výtvarným způsobem. Značný důraz je rovněž položen na řešení detailů, volbu materiálů a celkovou kvalitu provedení.

Literatura

Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Stavba
Podlahy MarmoleumR
Forbo
Akustické podhledy
Armstrong World Industries Ltd., Building Products Division
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 31.10.09
Návštěvnost: 68685 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
vylet pm 31.10.06 09:41
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.