Rodinný dům v Ostravě-Heřmanicích

Rodinný dům v Ostravě-Heřmanicích
Projekt:2003
Realizace:2006
Užitná plocha:163 m2
Zastavěná plocha:106 m2
Plocha pozemku:1437 m2
Obestavěný prostor:705 m3


Forma
Stavbu jsme přizpůsobili charakteru okolní zástavby. Samostatně stojící rodinný dům, jednopodlažní nepodsklepený, zastřešený sedlovou střechou a samostatně stojící garáž se střechou plochou.
Garáž je postavena na úroveň sousedních rodinných domů. Vlastní dům je v jedné lince s garáží, postavený v zadní části pozemku. Takto vytvořená linka, podpořena jednotným povrchem okapových chodníků a volných ploch před garáží a mezi garáží a rodinným domem (říční štěrk - japonská zahrada), je hlavní myšlenkou celého konceptu.
Linie má dvě funkce, vytváří dva odlišné přístupy, charaktery. V rovnoběžném směru vytváří komunikaci, naopak v kolmém směru překážku, zeď.
"Zeď" domu a garáže jsme umístili 3 m od severovýchodní hranice pozemku, rovnoběžně s ní. Tímto jsme odclonili pozemek od potencionálního zdroje hluku zahradní restaurace. Podél jihozápadní strany pozemku je stromořadí, které navrhujeme doplnit. Tyto dvě linky definují zahradu, se kterou skrze prosklené plochy a terasy komunikuje vnitřní prostor domu.

Obsah
Rodinný dům funguje jako celek, lze ho však rozdělit na 3 samostatné provozně funkční části. Dvě samostatné garsoniéry v severní části ( mohou však sloužit jako pokoje s vlastním sociálním zázemím ) a mezonetový galerií propojený byt po patrech rozdělený na společenskou a klidovou část. Ve všech prostorách je zajištěno vnímání hloubky dispozice.
I. NP:
Zádveří se šatními skříněmi a schodiště s úložným prostorem rozděluje I. NP na část garsoniéry se sociálním zařízením a na hlavní obytný prostor s kuchyní otevřený do podkroví. K hlavnímu obytnému prostoru náleží potravinová spíž a WC. Obytné prostory jsou prodlouženy do zahrady venkovními terasami.
Podkroví:
Na sever od schodiště je dispozičně shodná garsoniéra se sociálním zařízením jako v I. NP. Na jih od schodiště je šatna, koupelna, ložnice a na galerii umístěná pracovna.
Garáž je jednoprostorová.

Konstrukční a materiálové řešení stavby
Garáž
Je založena na betonových pasech. Je vyzděna z pohledových betonových KB BLOKŮ v barvě přírodní šedé, v budoucnu se počítá s obrostením popínavou zelení. Střecha je ocelovo dřevěná s mírným pultem ze tří stran s atikou.
Garážové vrata a dveře jsou ocelovo dřevěné, nezateplené. Dřevo bude v přírodní světlé lazuře. Podlaha bude z teracové, popřípadě z celoslinuté dlažby. Veškeré klempířské výrobky jsou z titanzinku bez další povrchové úpravy.

Rodinný dům
Je rovněž založen na betonových pasech, dřevěné terasy a ocelový žárově pozinkovaný rošt závětří na betonových patkách. Stěny a strop jsou provedeny ze systému POROTHERM. Střecha je sedlová hambálková dřevěná z interiéru s pohledově přiznanou konstrukcí po dřevěné bednění. Schodiště je železobetonové monolitické.
Obvodové stěny jsou zateplené fasádním polystyrénem, střecha TI panely ISOTEC.
Z vnější strany je dům opláštěn dřevěným obkladem kladeným na svislo v přírodní světlé lazuře. Střešní krytina je z vláknocementových vlnitých desek v šedém odstínu. Veškeré klempířské výrobky jsou z titanzinku bez další povrchové úpravy. Přístřešek nad vstupem je z ocelových žárově pozinkovaných konzol a polykarbonátové desky. Vnější krbový komín je zaizolovaný dvojplášťový z kartáčované nerezi. Sokl je opatřen cementovou omítkou v šedé barvě.
Okna a dveře jsou dřevěná z eurohranolů zasklená čirým izolačním sklem. Zasklení štěrbiny z jihovýchodní strany je bezrámové. Střešní okna jsou dřevěná - VELUX.
Vnitřní stěny a strop budou omítnuty vápenocementovou omítkou, barevnost bude řešena v dalším stupni projektové dokumentace. V koupelnách a WC budou stěny opatřeny keramickým obkladem. Konstrukce střechy bude z interiéru viditelná, bude opatřena lazurou v přírodním odstínu.
Podlaha v I. NP bude dřevěná plovoucí. V podkroví je navržena povlaková nášlapná vrstva. Schodiště bude obloženo dřevem. V zádveří, koupelnách, WC, v potravinové skříni a v úložném prostoru pod schodištěm bude podlaha z keramické dlažby.
Vnitřní dveře včetně zárubní budou dřevěné.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
???
slavo novotný
20.10.06 02:20
re:slavo
chitektar
20.10.06 03:29
Prechodna spalna ?
petlo
19.09.07 10:56
bezramove okno
z.izera
01.10.07 02:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ATELIER 38 s.r.o.