Rodinný dům manželů Barboříkových

Rodinný dům manželů Barboříkových
Adresa: Mlýnská 368, Luhačovice, Česká republika
Investor:manželé Barboříkovi
Projekt:11/2003
Realizace:10/2005
Užitná plocha:177 m2
Zastavěná plocha:124 m2
Obestavěný prostor:732 m3
Náklady:3 000 000 CZK


Dům se nachází v Luhačovicích, na východ od centra lázní poblíž řeky Šťávnice. Jedná se o rekonstrukci a přístavbu jednopodlažního rodinného domu v uliční frontě tří objektů tvořících blok ulice, jako poslední v řadě ukončuje nároží valbou.

Původní stav
Stávající objekt byl z pálených cihel s dřevěným stropem a krovem. Půdní prostor pod krovem byl nevyužitý. Ve dvoře byla přístavba zastřešená nízkým pultem. V objektu byl byt o velikosti 3+1.

Přístavba
Cílem přestavby bylo rozšíření obytné plochy domu se zachováním zastavěné plochy a vytvoření dvou samostatných bytových jednotek - garsonky v přízemí domu a bytu 3+1 se samostatným sociálním zázemím. Vzhledem ke špatnému stavu dřevěných konstrukcí domu, došlo ke kompletní výměně stropu 1. podlaží a stavbě nového krovu.
Z ulice je základní hmota domu a celého bloku zachovaná, včetně valbových nároží. Navazující přístavba ve dvorním traktu reaguje na vyšší zástavbu ve vedlejší ulici. Jedná se o dvoupodlažní dřevěnou konstrukci s plochou střechou, která nahradila původní přístavbu.
Valbová střecha a fasáda přístavby mají jednotný povrch, hliníkový lakovaný plech.

Dispoziční řešení objektu
Hlavní vstup do domu je novou přístavbou, ve které je v přízemí navrženo zádveří, vstupní hala se sociálním příslušenstvím a oddělené vstupy do obou bytů. V 1. NP původního domu je umístěna garsonka a hlavní obytný prostor druhého bytu, otevřený až do části podkroví pod valbou. Ze vstupní haly je vyvedeno jednoramenné schodiště do 2. NP, kde je klidová část bytu se třemi ložnicemi , sociálním příslušenstvím a malou terasou.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
UFO
Sauer
31.12.06 10:21
kontext
Jan Kratochvíl
01.01.07 09:19
pro J.K.
sauer
08.04.07 07:23
Taky sem to viděla
kačka
22.10.07 09:00
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od NEW WORK