Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům Blejec

Autor: bevk perović arhitekti | Matija Bevk, Vasa J. Perović
Adresa: Pot v Smrečje 28a, Lublaň, Slovinsko | mapa
Investor: Maja Štefula, Gašper Blejec
Projekt: 2002-03 Realizace: 2003-04
Užitná plocha: 190 m² Plocha pozemku: 500 m²


Když jsme dorazili k rodinnému domu ve vesnici Črnuče na okraji Lublaně, okamžitě mi naskočil obraz vily pro manžele Pszczolkovi. Paralelu neshledávám ve formě, konstrukci ani použitém materiálu, ale v silném výrazu soudobého bydlení, odvaze stavebníka, kvalitě architektů a také spoustě dětských hraček roztroušených po domě i na trávníku kolem. Pan Gašper Blejc měl navíc šťastnější ruku při volbě pozemku. Dům sice stojí v podobně neutěšeném prostředí se sousedy bez vkusu, ale lublaňský dům zachránila nedaleká příroda a také jednoduchý princip dvou podélných oken, kde jedno přivádí sluneční světlo a zároveň chrání před pohledy zvědavých sousedů a druhé okno se velkoryse otevírá uklidňujícím pohledům do lesa. (pš)

Dům leží na severním předměstí Lublaně. Jeho okolí tvoří nepříliš kvalitní rodinné domy, z nichž většina byla postavena v 60. letech bez stavebního povolení. Na okraji sídliště si klient koupil poslední dostupný pozemek o velmi malé rozloze (500m²) s výhledem do lesa na severní straně.
Hlavním mottem projektu se stalo 'zprostředkování' – dům se měl stát prostředníkem mezi chaotickou anonymní předmětskou zástavbou a přírodním okolím.
Dům je koncipován jako standardní atriovým typ tvořený dvěma křídly 'rámujícími' prostor zahrady. Křídla jsou rozdělena do dvou úrovní, aby šlo vložit krytá parkovací stání pod obytnou část domu. Umístěním domu skoro k okraji pozemku a zvýšením úrovně zahrady byla eliminována potřeba vytvářet kolem malého pozemku plot.
Klasické 'rozdělení' domu na společenskou a klidovou část je v tomto případě obráceno tak, že se ložnice nachází v přízemí. Klidovou část tvoří ložnice a koupelny pro děti a rodiče. Pokoje, které jsou navrženy jako minimální buňky, mohou být mezi sebou pomocí posuvných skládacích panelů vzájemně propojeny, podobně jako je tomu u japonského domu, kde nejsou hranice mezi jednotlivými částmi jasně čitelné. Všechny tyto prostory se otvírají do široké chodby sloužící jako pracovna. Plocha společného pracovního stolu za oknem plynule navazuje na zvýšenou rovinu venkovního trávníku.
Hlavní obytná část domu je zvednutá nad terén, odkud nabízí panoramatický výhled do blízkého lesa na severu. Podélné okno na jižní straně bylo posunuto o dva metry nad úroveň podlahy, aby umožnilo proniknout slunci do místnosti, ale zároveň omezilo možnosti pohledů z okolních domů. Obytná část je navržena jako 'most' klenoucí se přes parkovací stání v přízemí. Typologicky se jedná o velmi úzký a dlouhý otevřený prostor loftového typu, který kontrastuje s uzavřeností a drobným rozškatulkováním ložnicové části. Z obývacího pokoje se stal 'zprostředkovatel' podobný periskopu, který z jižní strany zachycuje sluneční paprsky a na severu rámuje výhled do lesa.
Materiály: celý dům je svisle obložen modřínovými latěmi, včetně šikmé střechy a venkovní terasy. Jedinou výjimku tvoří čtyři rozměrná okna obsahující otvory pro větrání i pevně zasklené části. Kovová okna byla vyrobena na zakázku a mají zapuštěné rámy.
bevk perovič arhitekti

Literatura

Autor: Petr Šmídek, 20.09.06
Návštěvnost: 50914 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Skvely dum A.J.K. 24.09.06 00:40
neni o čom... lulubco 18.11.06 16:32
dum hezky, hetzer 08.07.08 21:39
... Viktor Vlach 09.07.08 11:16
palec nahoru Štěpán Z 06.05.12 08:12
El Croquis 160 Petr Šmídek 06.05.12 16:04
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2014
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.