Efaflex

Efaflex
Adresa: Gewerbestrasse 29, Baden, Rakousko
Investor:Efaflex Torsysteme, Ferdinand Türtscher
Projekt:12.2002 - 2003
Realizace:09.2003 - 03.2004
Užitná plocha:639 m2
Zastavěná plocha:445 m2
Plocha pozemku:2121 m2
Obestavěný prostor:3650 m3
Náklady:600 000 Euro


Pro novou budovu firmy, která vyrábí garážové dveřové dveře bylo vybráno prostranství na jih od Badenu. Místo je viditelné z frekventované dálnice B17, k níž je nasměrováno průčelí. Objekt je umístěn v průmyslové zóně, ve které je však v současné době zastavěno jen několik pozemků v bezprostředním sousedství.
Vnitřek budovy je rozdělen na kancelářské prostory (prodej a administrativní složky) s vysokou kvalitou interiéru a na halu (uskladnění a předmontáž dveří určených k expedici), v níž zaměstnanci stráví v průběhu dne jen krátký čas. Dění v hale a ve výrobě se dá sledovat oknem z kanceláře.
Základními požadavky byly snadný přístup při přijímání nových dodávek (zaručený průhlednými svinovacími dveřmi Efaflex) a neutrální osvětlení (zasklené světlíky podél vnějších podélných stěn).
Umístění budovy - momentálně uprostřed polí, ale s perspektivou, že sousední staveniště budou posléze osazena průmyslovými budovami - vedlo k tomu, že jsme navrhli zvýšenou polohu kancelářské části. Taková dispozice sice vyžaduje náročnější konstrukční řešení, ale zároveň výrarně zlepšuje prostorové poměry a vytváří současně předřazený vstupní prostor, který chrání pracovníky při vstupu do kanceláří a při předávání dodávek při nepříznivém počasí.
Konstrukci obepíná matový kovový plášť vyrobený z panelů (totožné vnitřní a vnější plochy kovového panelu s tepelnou izolací o tloušťce 12 cm); kancelářské prostory a přístup zvýrazňuje jejich prosklení.
Ocelové komorové nosníky, které rozkládají zátěž vyložení, jsou společně s dutinami ve stropu z předpjatého betonu využívány jako velké topné těleso k vytápění, větrání a klimatizaci budovy („hypocausten“ - princip předehřívání prostřednictvím zemního kolektoru).
Logem firmy je levhart při skoku. Asociace mezi budovou a logem je nasnadě.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ARTEC Architekten