Rekonstrukce bytu v Praze

Rekonstrukce bytu v Praze
Projekt:2005-06
Realizace:2006


Navrhování a realizace interiérů je specifická činnost, kterou dobře zvládají jen ženy. Pravděpodobně je to způsobeno jejich analytickým přístupem. Ženy jsou praktičtější, svědomitější a pečlivější. Vzpomenete si například na jméno muže-architekta, jehož interiér je doveden k dokonalosti? Zato architektek se skvělými interiéry najdeme kolem nás mnoho - Evu Jiřičnou, Barboru Škorpilovou, Danielu Palubědovovou a brněnskou stálici Markétu Veselou. O tom, že se nejedná o žádné objevné zjištění, svědčí například meziválečná tajuplná spolupráce Le Corbusiéra s Charlotte Perriand nebo Miesova zapomenutá družka Lilly Reich. Interiéry umí navrhovat jen ženy.
Nevím, jestli toto investoři při výběru architekta svého bytu věděli, rozhodně však jejich volba byla správná. Architektka Veselá vzpomíná na práci na Ovenecké s láskou. S investorem si padli hned při první schůzce do oka. Stavebníkův budget umožňoval řešení a materiály, které patří k luxusním. Pečlivý promyšlený návrh sice na začátku realizace narazil na odbytou práci dodavatele stavebních prací, avšak moravští řemeslníci si dokázali s nezanedbatelnými nepřesnostmi poradit a dnes je vše dotaženo do nejmenšího detailu.
Když jsem společně s architektkou vstoupil do interiéru bytu poprvé, připadal jsem si jako "za zrcadlem". Obklopila mne vlídná vstřícná atmosféra. Žádný trendový minimalismus, nýbrž poctivá fungující modernost. Návštěvník je přirozeně naváděn do největšího prosluněného obytného prostoru, kde kuchyně přechází přes jídelnu plynule v obývací pokoj. Dvě křídla ložnic se zázemím se nacházejí na opačné straně dispozice. Zatímco mi architektka vysvětluje svůj prostorový koncept o modulaci 3, tak zaujatě procházím bytem po masivní podlaze z wenge (!!!), hladím travertin, kontroluji kvalitu omítek natřených sytou vínovou barvou a zanechávám své otisky na etno dýze nábytku. Následuje zástava srdce v koupelně obložené onyxem (!!!) (i na podlaze !!!) a asi pětiminutová hra s vypínačem osvětlení. Dětské pokoje jsou vymalovány žlutě a tmavá dýha nábytku dotváří jejich milý charakter.
Paní investorka podává kávu k jídelnímu stolu, ústřednímu prvku celé kompozice obytného pokoje. Nenacházím však při konverzaci slov a ponechávám ženy jejich hovoru o látkách a mlčky se nechávám unášet okolím. Snažím se najít nejvýstižnější slovo a zamlouvá se mi soulad. Tím hrozným germanismem gesamtkunstwerk. Vše je dokonalé, ale není to na obtíž. Naopak je to přirozené. Není toho moc, ani málo. Je to úžasné. Více žen v architektuře.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kom
SIR
14.09.06 09:13
Pěkné
jitka jirásková
21.01.08 06:58
jo
Dizi
23.01.08 02:42
rekonstrukce
Tarčincová
11.02.08 08:37
to se povedlo
Aucko
18.05.09 09:23
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od maura