Soudní dvůr Bordeaux

Soudní dvůr Bordeaux
Adresa: Cours d'Albret, Bordeaux, Francie
Investor:Ministère de la Justice, France
Projekt:1992-94
Realizace:1995-98
Užitná plocha:25000 m2


Zakázku na realizaci Soudního dvora (Tribunal de Grande Instance) získali Richard Rogers Partnership v architektonické soutěži. Považuji tuto informaci za zcela zásadní, poněvadž například v Brně se v těchto dnech staví budova soudu, jejíž zadání bylo netransparentní a špatné.
Budova vrchního soudu stojí v historickém centru Bordeaux poblíž katedrály a radnice. Koncept návrhu spočívá v maximální otevřenosti a transparenci provozu. Pracovny soudců jsou proskleny a otevírají se do nástupní haly. Vysoká míra transparence způsobuje výrazné architektonické uplatnění nosné konstrukce, což je pro hnutí high-tech příznačné.
Svou zajímavější fasádou se budova otevírá ke katedrále. Svým profilem přeneseně upomíná na její gotické tvarosloví. Hlavní nástup do budovy probíhá po dominantním schodišti, které překlenuje vodní plochu se splavem. Návštěvník vstoupí přímo do haly, v níž se tyčí 7 jednacích sálů designovaných do tvaru cibulí a obložených dřevem. Forma sálů má upomínat na tvar středověkých věží, avšak podobné věže jsem nikde neviděl. Cibule spočívají na betonové platformě, kterou podpírá osm šikmých sloupů. Tvar cibule je výhodný pro energetický koncept budovy. Vysoká hmota využívá komínového efektu a větrání jednacích sálů nemusí využívat nuceného větrání. Odvod vzduchu v nejvyšším místě cibule je doplněn o světlík, který přivádí do interiéru sluneční paprsky. Zvolený tvar byl použit i díky dobrým akustickým vlastnostem.
Rogers se u soudu v Bordeaux projevil jako architekt, jenž umí skloubit různé materiály do lahodného výsledku. Velmi dlouho byl vnímán jako ortodoxní zastánce skla, oceli a aluminia. Dřevem obložené cibule v Bordeaux demonstrují mnohem lépe jeho ekologický přístup k architektuře. Spekulativní estetická východiska high-techu našla v 90. letech schopnějšího obhájce v podobě ekologicky šetrného fungování budov.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Richard Rogers