Rodinný dům v Černošicích

Rodinný dům v Černošicích
Investor:soukromá osoba
Realizace:2004-06
Zastavěná plocha:104 m2
Obestavěný prostor:728 m3


Přáním investora bylo navrhnout jednoduchý dům, jenž bude splňovat jeho nároky na bydlení. K dispozici byl pozemek se vzrostlými keři a stromy, které chtěl investor v největší míře zachovat.
Novostavba rodinného domu je umístěna na rovinatém pozemku, v blízkosti frekventované komunikace. Měřítko domu reaguje na velikost parcely (630 m²) a osazením do terénu respektuje stávající ovocné stromy.
Dům je záměrně navržen v jednoduché hmotě, která by neměla být konkurencí ale naopak doplňkem stávající zahrady. Základní bílý kvádr je účelově "vyřezán" a postaven na železobetonový fundament. Vstupní fasáda je prolomena zaoblenou stěnou z kopilitů, která volně přechází ke vstupním dveřím. Z této strany je dům záměrně řešen bez oken, tak aby došlo k odclonění hluku z hlavní silnice. Obytné prostory se otevírají do severovýchodní a jihozápadní fasády masivním prosklením. Severozápadní fasádu prořezává vertikála z vitrabloků, která prosvětluje schodiště.
Materiálové řešení je kombinací bílé strukturované omítky, obkladů z cembonitu, prosklených ploch, kopilitů a vitrabloků.
U vnitřních prostorů je v kontrastu k dřevěným podlahám a štukovým omítkám ponechán strop z pohledového betonu. Materiálové řešení je navrženo tak, aby mohlo být postupně dotvořeno barevným řešením stěn, nábytkem, zelení…..
Dispozice vstupního podlaží zahrnuje hlavní obytný prostor se vstupem na venkovní terasu orientovanou do zahrady dále kuchyň, jídelnu, koupelnu a pokoj pro hosty. Obytný prostor je otevřen do zahrady prosklenou stěnou.
Klidová část s pokoji,šatnou, pracovnou a koupelnou je situována do druhého podlaží. Na toto podlaží je zasazena pobytová terasa přístupná z pracovny a ložnice. Koupelna ve druhém patře má horizontální osvětlení kruhovým světlíkem, který tento prostor rovnoměrně prosvětluje. V domě se uplatňuje volná a přehledná dispozice, která prostřednictvím prosklených ploch komunikuje s exteriéry.
Dům je navržen v klasické zděné technologii s monolitickými stropy.
Libor Chovanec
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hm
Agáta
25.10.06 09:56
Já také
Daniel John
25.10.06 10:04
chvala
hana
05.04.07 09:38
Zakrývání oken
Michal
26.04.07 10:38
roleta
Šáša
19.08.07 03:41
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OK PLAN ARCHITECTS