Policejní stanice

Policejní stanice
Autor: FOA
Adresa: Av del Pianista Gonzalo Soriano, La Vila Joiosa, Španělsko
Realizace:2000 - 09.10.2004


La Vila Joiosa je jednou z mála oblastí na španělském pobřeží Costa Brava mezi Benidormem a Alicante, kam dosud nezasáhl turistický průmysl. Zatímco se město připravuje na invazi turistických kanceláří a developerů, místní úřady se rozhodly podniknout sérií plánovaných opatření v zájmu zlepšení místní infrastruktury a zajištění budoucích potřeb i kontroly rozvoje.
Cílem tohoto projektu je navrhnout strategické místo pro budoucí rozvoj. Forma policejní stanice (CESPOL – Centro de Segurioro de la Policia Local) ve tvaru nepravidelného pětiúhelníka je odvozena z návaznosti okolních ulic. Záměrem je udržet budovu maximálně kompaktní a uzavřenou, aby v ústřední pozici co nejméně blokovala rozvoj města severním směrem. Budovu na pozadí vysokých hor a zbytkového zemědělského území jsme se snažili udržet co nejnižší, aby vypadala prostě jako obyčejná zeď v zemědělské krajině.
Dispozice budovy je organizovaná ve třech vrstvách, soustředěných kolem centrálního dvora, který osvětluje vazební cely v přízemí. Jedna vrstva budovy je určena pro styk s veřejností, je zde sál, knihovna a místnosti pro výslech svědků. V druhé vrstvě jsou kanceláře a ředitelství. Třetí vrstva obsahuje ubytovny pro zaměstnance a denní místnosti. V přízemí je střelnice, garáž policejních vozidel a archiv. Stavební materiál je beton odlévaný na místě do bednění. Stěny se zalamují, uzavírají vymezený prostor a vytvářejí řadu světlíků, které osvětlují jednotlivé místnosti. Vnější zdi jsou nerovnoměrně perforovány otvory, které vytvářejí mřížová okna.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
FOA
Daniel John
16.10.06 03:13
nejsme tu , nevsimejte si nas
hetzer
19.03.08 06:31
je to prokleti i zdejsi tradice
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
20.03.08 01:21
pevnost
Milan
20.03.08 08:01
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od FOA