La Sagrada Família

La Sagrada Família
Chrám Sagrada Familia (česky chrám smíření zasvěcený Svaté rodině) se nachází na východním pobřeží Španělska v Barceloně. Stavební práce na něm začaly v roce 1884, trvají dodnes. Chrám je hlavní stavbou slavného architekta Antonia Gaudího. Toto neobyčejné stavební dílo mělo podnítit návrat k učení římskokatolické církve.
Gaudího práce vykazuje vlivy maurské architektury. Zajimal se o Art nouveau, jeho přístup k architektuře je však velmi individuální a nekonvenční. Místo přesných projektů zhotovoval neostré skicy, často chodil na staveniště a pozoroval všechny detaily, aby je mohl případně pozměnit. Gaudí převzal projekt Sagrada Familia ve velmi raném stadiu (v roce 1891), věnoval mu hodně energie. V roce 1926 však zemřel a ukázalo se nemožné pokračovat ve stavbě v jeho duchu. Předpokládá se, že by Gaudí nezůstal u zbarvení přírodního kamene, měl rád barvy a řada jeho prací ukazuje nadměrné používání různých tónů barev.
Gaudí zamýšlel ze Sagrady Familii vybudovat „poslední velkou svatyni křesťanství“, a proto je tato katedrála velmi bohatá na křesťanské symboly. Jeden z nejpromyšlenějších znaků je 18 věží, které reprezentují 12 apoštolů, 4 evangelisty, Pannu Marii a ta nejvyšší Ježíše Krista. Věže reprezentující evangelisty budou v budoucnosti doplněny sochami zpodobňujícími tradiční symboly těchto světců: býk (sv. Lukáš), anděl (sv. Matouš), orel (sv. Jan) a lev (sv. Marek). Centrální věž Ježíše Krista bude doplněna obrovským křížem.
Ví se, že Gaudí také chtěl vybavit katedrálu třemi monumentálními fasádami: Zrození, Mučení a Zmrtvýchvstání a každá z nich měla mít své 4 věže. Do roku 1935, kdy byla stavba přerušena, byla dostavena pouze východní fasáda – Zrození. Na vrcholech jejích věží jsou různé geometrické tvary – při jejich stavbě byl Gaudí pravděpodobně ovlivněn kubismem.
Dekorace zahrnuje také mnoho liturgických textů jako „Hosanna“, „Excelsis“, nebo „Sanctus“; na velkých dveřích fasády Zrození můžeme číst různé texty z Bible v různých jazycích včetně katalánštiny.
O dokončení kostela probíhala řada diskusí. Někteří říkají, že dokončení by bylo jako kdybychom Venuši Mélské přidělali ruce, jiní by s dostavbou jen souhlasili. Nedávno byla postavena úplně nová fasáda představující Kristovo utrpení, která je však místy velice nepodobná Gaudího dílu a jeho myšlence. Celkové dokončení katedrály se plánuje na rok 2026 – 100. výročí smrti Antonia Gaudího.
Rainer Zerbst: Antoni Gaudí. Benedikt Taschen, Slovart 1985. ISBN 3-8228-9715-9

V roce 2008 se Gaudího chrám Sagrada Familia otevře pro bohoslužby. Tím se završí jedinečná sága architektury, která začala před 124 lety v Barceloně, napsala agentura AFP.
V roce 1881 duchovní Asociace následovníků svatého Josefa, kterou o 15 let dříve založil knihovník Josep Maria Bocabella, koupila pozemek určený ke stavbě katedrály zasvěcené Svaté rodině (Sagrada Familia). Základní kámen byl položen na den svatého Josefa, 19. března 1882.
Architekt Francesc de Villar předložil první návrh, ale spory s ředitelem stavebního výboru Joanem Martorellem, Bocabellovým asistentem, ho přiměly v roce 1883 k odchodu. Martorell tehdy navrhl, aby ho nahradil jeho pomocník, mladý Antonio Gaudí.
Gaudí předložil naprosto nový projekt, kromě krypty, která už byla postavena. Po dalších 43 let pracoval na stavbě katedrály, která se vymyká všem slohům, je velmi osobní interpretací secese. Katalánskému architektovi získala světové renomé.
V posledních 15 letech života se umělec zcela výhradně věnoval stavbě chrámu a neváhal pro něj vybírat peníze na ulici.
Avšak nešťastná smrt Gaudího, kterého v roce 1926 srazila tramvaj, byla začátkem řetězce nešťastných událostí, které vyvrcholily v roce 1936 španělskou občanskou válkou. Krypta byla zapálena a Gaudího ateliér, kde byly uloženy plány a makety katedrály, zničily frankistické jednotky.
Když byla krypta restaurována, začalo se v roce 1940 se stavbou katedrály znovu díky architektu Francescu Quintanovi, který zrekonstruoval makety, umožňující ještě dnes pokračovat v Gaudího díle.
Po fasádě Zrození začal v roce 1954 konstrukce fasády Utrpení, která se dnes díky katalánskému umělci Josepu Subirachovi dokončuje.
Předseda stavebního výboru Joan Rigol počátkem června oznámil, že katedrála bude do konce roku 2008 pod střechou, což umožní obnovit zde liturgii. Chrám nebude sloužit výhradně církvi, ani nebude výhradně turistickou atrakcí.
Zbude ještě vybudovat fasádu Slávy, jejíž stavba právě začala, sakristie, baptisterium, ciboria, obelisky a kaple Pokání a Nanebevzetí.
Katedrála, symbolický monument Barcelony, má být dokončena v roce 2026, ke stému výročí úmrtí Gaudího. Vzhledem k tomu, jak práce postupuje, však bude nejspíše dostavěna až k roku 2030.
Kdyby byl plánovaný termín dodržen, trvala by stavba jedno a půl století, stejně jako u dalšího kolektivního díla chrámu Notre-Dame v Paříži, na němž se také pracovalo bez předem stanovených plánů.
Mezitím začal v roce 2003 ve Vatikánu proces blahořečení Gaudího. Studium dokumentace o katalánském architektovi, který měl podle některých dokumentů mystické schopnosti, by mělo trvat několik let.
Od samého počátku byla stavba chrámu Sagrada Familia financována ze státních dotací a darů soukromých podniků, k nimž vydatně přispíval turistický ruch: katedrálu loni navštívilo 2,4 milionu turistů, kteří přinesli 17,6 milionu eur.
Před dvěma měsíci vyvolal kritiku a znepokojení projekt trati pro vysokorychlostní vlaky spojující Barcelonu s Francií, protože má vést právě pod chrámem. Vedení stavby katedrály již oznámilo, že se proti projektu postaví za pomoci všech legálních prostředků.
ČTK, 19.06.2006
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Veže
21.03.19 05:20
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Antoni Gaudí

Park Güell

Antoni Gaudí

Palác Güell

Antoni Gaudí