Le Cabanon

Le Cabanon
Adresa: Promenade Le Corbusier, Roquebrune Cap Martin, Francie
Realizace:1951-52
Užitná plocha:15 m2


„Mám na riviéře hrad o rozloze 3,66m x 3,66m. Je pro mou manželku, je výjimečně komfortní a neobyčejný.“
Le Corbusier

První podobu malého domku nakreslil Le Crobusier 30. prosince 1951 na okraji stolu v restauraci. Šlo o narozeninový dárek pro jeho ženu Ivonne Gallis. Dřevěný domek stojí na jihozápadním svahu nad zátokou s výhledem na moře a nedaleké Monako. Le Corbusier se sem každoročně vždycky v srpnu uchýlil z Paříže do ústraní, aby zde mohl relaxovat a koupat se na pláži ve výstředním plaveckém úboru. Čtvercová základna a všechny další míry vychází z Moduloru, světlo proniká dovnitř dvojicí čtvercových oken o hraně 70 centimetrů. Celou chatu postavil ze dřeva Le Corbusierův přítel Charles Barberis. Le Corbusier sám žlutě natřel podlahu své “lodní kabiny“ a jednu stěnu na zeleno; v roce 1956 připojil nástěnnou malbu, aby vyzdobil vstup, což je jediný dekorativní prvek v domě. O zbytek atmosféry se stará Středozemní moře, slunce, čerstvý vzduch a přátelé. Pouze několik kroků od manželů Cobusierových žili ve slavném domě E.1027 irská architektka Eileen Gray a původem rumunský kritik Jean Badovici. Za nimi jezdili Corbusierovi ještě předtím, než si vedle postavili svůj “cabanon“. Le Corbusier pro sebe zvolil velice skromné ubytování založené na stejných základech jako malá hospoda L'Étoile de Mer bratrů Rebutatových (dones vlastněné jejich rodinou), jejichž byli častými hosty a přáteli. V roce 1951 odkoupil Le Corbusier od Thomase Rebutato pozemek, který byl sice umístěn hned pod rušnou železniční tratí, ale měl překrásný výhled. Na tento pozemek navrhl Le Crobusier již v roce 1948-50 projekt ROQ, což byla nikdy nerealizovaná studie pro typovou zástavbu v Roquebrune. Následoval projekt ROB pro Roberta Rebutato, na jehož části pozemku v Cap-Martin vznikla v letech 1952-55 pětice “kempových“ buněk. Původně se mělo jednat o prázdninové bungalovy, ale kvůli nedostatku peněz se musel projekt uskrovnit. Stavebnicová konstrukce z dřevěných desek vznikla v Barberiho dílně v Ajaccio na Korsice a smontována byla na Rebutatově pozemku v roce 1954.
Přibližně dvacet metrů od Le Cabanon na opačném konci terasy s výhledem na moře vznikl v roce 1954 podle Le Corbusierova návrhu letní ateliér o rozměrech 2 x 4 metry, který je zvenku natřený světlou azurovou barvou.
Interiér "Pied à terre" o rozměrech 15 m² odpovídá Le Corbusierově představě minimální obytné jednotky. Uspořádání nábytku je domyšleno do posledního detailu. Všechno vznikalo podle Le Corbusierových přesných plánů a každý milimetr má své opodstatnění. Cabanon představuje prototyp, od něhož se ve větším měřítku odvozovaly obytné jednotky pro všechny Unité d'Habitation. Dům sloužil zároveň jako pracovna, ložnice i obytná místnost. Pouze kuchyně tu schází. Tuto funkci převzala nedaleká restaurace bratrů Rebutatových.
V roce 2006 se milánský výrobce nábytku Cassina, který má licenci na mnoho Le Corbusierových výrobků, rozhodl vyrobit repliku tohoto slavného interiéru, který si koncem minulého roku mohli prohlédnout návštěvníci ETH v Curychu a na počátku letošního roku pak byla tato kopie převezena do londýnské RIBA.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Le Corbusier