Canopy – MoMA/P.S.1 2004 Young Architects Program

Canopy – MoMA/P.S.1 2004 Young Architects Program
Autor: nARCHITECTS
Adresa: 22-25 Jackson Avenue, Long Island, USA
Realizace:27.06.2004 - 05.09.2004
Náklady:60 000 USD


Vítězem pátého ročníku (šestého pro ty, kteří počítají také projekt od rakouského sdružení Gelatin z roku 1998) Young Architects Program se v roce 2004 stalo newyorské duo nARCHITECTS. Tato soutěž, každoročně pořádaná ve spolupráci MoMA/P.S.1, dává příležitost zviditelnit se mladým a začínajícím architektům. Pokaždé nově ztvárněný venkovní dvůr galerie pak slouží k pořádání letní série koncertů Warm Up.
Pavilón nARCHITECTS pojmenovaný Canopy je další z řady projektů “urban beach” (městská pláž). Jediným konstrukčním materiálem, pro který se architekti rozhodli, byl čerstvě useknutý zelený bambus posplétaný kolem dřevených mol, vodních brouzdališť, mlhových oblaků a písečných pláží pro opalující se návštěvníky. Barva baldachýnu se bude postupem času měnit ze svěží zelené až do žlutohnědé na konci léta. Různý síly v bambusovém mřížoví vytvářejí širokou paletu hustot a vzorů. “Krátery” v bambusovém baldachýnu ohraničují prostory otevírající do nebe. Každý z těchto eliptických ostrůvků má odlišné klimatické prostředí a vyžaduje jiné způsoby lenošení: “Pool Pad” - největší z navrhovaných venkovních prostorů, který má v sobě zakomponované brouzdaliště; “Fog Pad” tvoří vodní trysky rozptylující chladivou gloriolu mlhy; “deštný prales” se skládá ze zvukové kulisy a vodní mlhy, o kterou se přerušovaně starají dešťové sprchy; a “písečné pahrbky” polootevřené elipsy orientované tak, aby se co nejvíce nakláněly ke slunci.
Finalisty pátého ročníku MoMA/P.S.1 YAP byly tyto architektonické kanceláře: Griffin Enright Architects, Michael Meredith, SERVO a DegreZero Architecture.

0 komentářů
přidat komentář