Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům Nebušice

Autor: HMArchitekti | Robert Hofman, Luis Miguel Marques, Eva Melicharová
Adresa: Nebušice, Česká republika
Projekt: březen 2002 Realizace: 2005

Tento projekt se zabývá třemi programovými sekvencemi, které jsou součástí předměstského bydlení: hierarchickou, definovatelnou a nedefinovatelnou (viz obr. vpravo).

První sekvence určuje hierarchii automobilu a vlastníka domu. Místo romantizujícího přístupu oddělení garáže od domu jsme chtěli posílit jejich symbiózní závislost materiálovým a objemovým vyjádřením (exotické dřevo). Výsledkem je vytvoření dvou kvádrù (garáž a hlavní ložnice), které jsou propojeny vnitřní diagonální zdí, která definuje vertikální i horizontální pohyb. Navíc tyto dva objekty vizuálně propojují ulici a zahradu, severní a jižní fasádu. Druhá sekvence určuje veškeré programově definovatelné prostory (programové zadání investora) prostřednictvím vnějšího obalu (lícové zdivo) ilustrujícího specifické kontextuální přechody jako například topografické (svah) orientační (severojižní osy) a vizuální (plné / transparentní). Třetí sekvence vymezuje nedefinovatelné prostory (volné prostory a meziprostory) prostřednictvím střechy (měď) jako orientačního povrchu, nikoliv jako formálního objektu (čepice) usazeného na zdech. Výsledkem je, že svou formou střecha odpovídá nejen formálním požadavkům regulace, ale celému komplexnímu uspořádání vnitřního prostoru, analogickému s topografií sousedícího parku Šárka. Výsledkem celkové skladby všech sekvencí jsou čtyři odlišné avšak vzájemně propojené fasády vymodelované v základním čtyřstranném objemu.

Zatímco v exteriéru jsou materiálově vyjádřeny všechny tři sekvence, v interiéru je to pouze sekvence hierarchická. Během výstavby byl jeden z otevřených prostorù (nad jídelnou) klientem zrušen, čímž se oslabilo interiérové propojení garáže a "dramaticky zavěšené" hlavní ložnice a zanikla možnost neobvyklého zážitku z komunikace mezi hlavní ložnicí a hlavní koupelnou po lávce nad jídelnou. Nicméně, všechny ostatní sekvenční interakce odpovídají původnímu požadavku klienta na otevřenost a propojení domácího bydlení.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Martin Rosa, 29.06.06
Návštěvnost: 71123 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
parádní dům Knazo 04.07.06 14:36
??? Milan 08.07.06 14:21
hmmm omnihash 01.12.06 05:56
pro Milana: kandik 01.12.06 10:48
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.