Rodinný dům ve Středočeském kraji

Rodinný dům ve Středočeském kraji
Projekt:2001
Realizace:2005
Zastavěná plocha:600 m2


Tomuto projektu dominuje lineární kamenná zeď, která definuje koncepční a programové strategie. Koncepční význam zdi: 1. původ pozemku (původní kamenný lom) prostřednictvím materiálu a řemeslné práce; 2. kamenná hraniční zeď jako místní typologický prvek. Programový význam: 1. Zvuková/vizuální bariéra požadovaná klientem; 2. Přesný geometrický prvek vyvažující organický charakter pozemku; 3. Řídící osa, která organizuje a distribuuje programové požadavky.

Rovnoběžný severojižní blok obsahuje všechny soukromé  funkce včetně garáží a hlavní ložnice v přízemí a dvou apartmánů pro hosty v patře. Tato osa je dále definován světelně vizuální sekvencí: z jižní strany světlo prochází ze shora zatímco výhled je v úrovni očí blokován; ze severu jsou výhledy v úrovni očí maximalizovány směrem ke Sv. Barboře a centru města. Další výhledy jsou definovány strategicky umístěnými otvory, včetně oken pro plavce a pro spáče (nízká okna funkční pouze při plavání nebo ulehnutí do postele).
Kolmý východozápadní blok obsahuje společenské funkce - vstup, kuchyň, jídelnu, obývací pokoj a bazén. Tato osa je dále definována objemovou fragmentovanou sekvencí: od úplné neprůhlednosti (kamenná zeď) po kompletní transparentnost (prosklený bazén). Tato sekvence končí interpretací detailu “Mies van der Rohe” posuvné okno na konci bazénu s dálkovým ovládáním, které při úplném otevření umožňuje subjektu (klient) a objektu (dům a pozemek) splynutí. Průsečík dvou základních bloků původně obsahoval vetknutý objem koupelen nad kuchyní, jehož role byla vizuální konfrontace zdánlivě neslučitelných funkcí - koupelny a jídelny s obývacím pokojem. Tento programový průsečík měla dále posílit lávka nad prostorem jídelny spojující apartmány v patře.

Tento projekt se stal prostředkem prozkoumání vztahy mezi pozemkem a architektonickým objektem, mezi specifičností a místní autonomií, mezi programem a formou.
29 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Vítej ameriko
nihilnisi
29.06.06 11:25
Autosalón s bazénem
Ali Baba
29.06.06 07:43
nádhera
yancad
30.06.06 09:17
jee
jillsuak
02.07.06 10:20
krása
molex
12.07.06 07:24
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od HMArchitekti