Pasivní dům Krammer & Schadauer

Pasivní dům Krammer & Schadauer
Adresa: Öd, Rakousko
Projekt:06.2003
Realizace:04.2004 - 2006
Užitná plocha:167 m2
Zastavěná plocha:118 m2
Plocha pozemku:1050 m2
Náklady:255 000 Euro


Dům pro jednu rodinu s podsklepenou garáží je situován na severním svahu. Má plochou střechu a fasádu chrání obklad z modřínového dřeva. Jako hlavní nosný systém dřevěná byla zvolena hrázděná konstrukce vyplněná izolací z celulózy a tvrdé jádro (železobetonový dělící strop).

vnější stěny: dřevěná hrázděná konstrukce s celulózovou izolací 0,10 W/m²K
střecha: dřevěná hrázděná konstrukce s celulózovou izolací 0,10 W/m² K
podlaha v přízemí: základová deska + tepelná izolace 0,10 W/m²K
dřevohliníkové okenní rámy: 0,77 W/m²K
zasklení: 0,6 W/m²K



Pasivním domem se rozumí taková stavba, která díky optimální izolaci, co nejlepšímu zasklení a kontrolovanému větrání obytných místností nabízí komfortní vnitřní klima bez potřeby aktivního vytápění nebo klimatizačního systému - dům "topí" a chladí právě svojí pasivitou. Předpokladem je běžná roční potřeba na vytápění menší než 15 kWh/m² a měrné tepelné zatížení méně než 10 W/m². To odpovídá spotřebě 1,5 litru topného oleje na 1 m² obytné plochy za sezónu. Rozlišovat by se přitom měl způsob výpočtu: všichni členové IG- Passivhaus počítají podle kritérii stanovených Institutem pro pasivní domy v Darmstadt (výpočtová metoda PHPP). Pro obytné stavby v Dolním a Horním Rakousku se však používá odlišný výpočet, který dává obecně lepší hodnoty, poněvadž plocha odběru energie je jiná.
Poskytnutí nutné zbytkové energie - rovné 15 kWh/m² - je dosaženo různými nositeli energie: buď elektricky prostřednictví tepelného čerpadla nebo pomocí biomasy - obecně přes malá moderní kamna na dřevo v obývacím pokoji. I přes jedinečný způsob stavění není možné bez pomocného topení docílit za velmi chladných zimních večerů vnitřní pohodu. Ačkoli jde jen o velmi nepatrné množství energie, nesmí se na to být zapomenuto.
Měrná spotřeba energie na m² obytné plochy v evropském pasivním domě navíc nesmí překročit 120 kWh/m² (pro vytápění místností, ohřev teplé vody a spotřebu elektrického proudu v celém domě). Tímto je v pasivním domě vesměs menší spotřeba energie než je u běžných novostaveb nutné pro elektřinu a teplou vodu. Konečná spotřeba energie pasivního domu je tak nejméně o Faktor 4 nižší je průměrná spotřeba u novostaveb realizovaných podle současných stavebních předpisů.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Na samotě u lesa?
Drak Drak
04.07.06 02:00
Pasivní neznamená perpetum mobile...
Adam Lenc
06.07.06 10:11
nelYnek
katka kruspe
25.07.06 01:25
Definice pasivního domu
Jan Kratochvíl
25.07.06 03:57
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jordan - Atelier für Solararchitektur