Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Torre Siamesas

Autor: Alejandro Aravena, Alfonso Montero, Charles Murray, Ricardo Torrejón
Adresa: San Joaquin University, Santiago, Chile
Projekt: 2003 Realizace: 2005
Užitná plocha: 5000 m²

Čtveřice chilských architektů byla pověřena stavbou univerzitní stavby, do které by se přesunulo výpočetní centrum školy. Místo zbourání a nahrazení zastaralé budovy na pozemku něčím jiným, se autoři rozhodli pro rekonstrukci a dialog nového s původním (podobně jako probíhá rozhovor mezi mistrem a žákem). Po sérii otázek jak celkově změnily počítače způsob výuky a typologii školních staveb, přišli architekti s návrhem rozeklané skleněné obálky usazené na krajině z masivních dřevěných fošen, kam si studenti vyjdou odpočinout v přestávkách mezi hodinami. Nový prostor mezi skleněným pláštěm a starou budovou slouží k temperování a také ochraně před slunečními paprsky. Místnosti, které by z hlediska osvětlení výukových místností dříve vyhovovaly, musely být upraveny pro práci na počítačích, která vyžaduje polostín a minimum odrazů denního světla.
Další úkol spočíval v tom, aby se ze siamských věží nestal skleník. Systém žaluzií nebo jiných záclon by dokázal celý problém vyřešit. Nebyl by však tak elegantní jako reflexní vrstva s pigmentem naneseným na vnější stanu dvojité skleněné fasády. Vše se tak odehrává v jediné vrstvě (za 120 USD/m²), odolává nepřízni počasí, znečištění i stárnutí. Plášť staré budovy byl obložen vlákoncementovými deskami, které nemají tak vysokou odolnost vůči špatnému počasí, ale naopak jsou velmi dobré z tepelně izolačního hlediska. Vnitřní fasádu před počasím ochraňuje předsazený skleněný obal. Mezi oběma plášti pak komínovým efektem proudí vzduch, který zamezuje vzniku skleníkového efektu.
Barevně je vnější plášť rozdělen do dvou části již odspodu, kdy byla použita černá a stříbrná barva nosných hliníkových prvků. Od devátého patra se stavba začíná také fyzicky rozdělovat do dvou věží.
Autor: Petr Šmídek, 31.07.06
Návštěvnost: 60432 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.