Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Nový výstup pražské ZOO

Autor: Atelier ANTA | Karel Scheib, Tomáš Velinský
Adresa: U Trojského zámku 120/3, Troja, Praha, Česká republika
Investor: ZOO Praha
Náklady: 2 600 000 CZK Projekt: 1999
Realizace: 2001 Zastavěná plocha: 1060 m²
Obestavěný prostor: 137 m³

Prostor vstupu a výstupu je od doby vzniku ZOO situován v jednom místě. Vstup a výstup z ulice U trojského zámku je umístěn ve stísněném prostoru vedle hlavního administrativního objektu. V tomto prostoru jsou soustředěny všechny funkce související se vstupem a výstupem ze ZOO. Jedná se o provoz pokladen, vstupu pro zaměstnance, informačního střediska, prodeje suvenýrů, úschovy zavazadel, WC a hlídací služby. Všechny tyto činnosti se vzájemně kříží a ztěžují optimální fungování. V době návštěvních špiček pak dochází k vytváření dlouhých front. Zřízení nového výstupu je první etapou optimalizace provozu vstupu a výstupu ze ZOO. V další fázi dojde k úpravám vstupu, veřejných komunikací a obratiště MHD.

Umístění výstupu vychází ze současného urbanistického pojetí ZOO, z umístění parkovišť pro návštěvníky, stanice MHD apod. Nový výstup ze ZOO je umístěn cca 70 m jižně od současného výstupu. Ústí na chodník v ulici U trojského zámku a přímo váže na stanici MHD a současná parkoviště pro návštěvníky.

Hlavním problémem řešení bylo vytvořit ve stávající zeleni dostatečné dimenzované komunikační a rozptylné plochy.
V místě nového výstupu byl rozšířen stávající veřejný chodník, vybudováním "zálivu" do prostoru neudržované zeleně ZOO. Ten byl propojen se stávajícím systémem pěších komunikací v ZOO. Navržené komunikační a rozptylné plochy kopírují v maximální možné míře současný tvar terénu a obtékají stávající upravenou zeleň. Všechny stromy jsou ponechány. V případě, že zasahují do trasy chodníku, je kolem nich ponechán dostatečný prostor rostlého terénu. Chodníky jsou navrženy z kombinace žulové štípané dlažby (pražská mozaika) a betonové dlažby. V prostoru výstupu je dále navrženo odpočinkové sezení na volně rozmístěných kamenných blocích.

U výstupu je dále umístěn prodejní objekt o velikosti 11 x 3,5 m. Jeho řešení vychází ze stejného principu tzn. vytvořit objekt "utopený" v zeleni, transparentní otočené akvárium zaříznuté svými stěnami do rostlého terénu.
Návrh se snaží vyhnout pravým úhlům a šikminami se včlenit do charakteru okolí.
Nepravidelné skleněné stěny objektu jsou bez rámů a soklů, nosná konstrukce je posunuta do interiéru. Objektem volně prochází venkovní chodník, který kopíruje terén. Vytápění objektu je navrženo v podlaze - chodníku, chlazení samostatnou chladící jednotkou nad prodejním místem.

Interiér plní požadavky provozovatele - oddělit velmi vzdušnou formou návštěvníky od prodávajících a zajistit i při tomto minimalistickém řešení dostatek prodejních a úložných ploch.












Projekt
Fotograf
Ester Havlová
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 13.06.06
Návštěvnost: 34758 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2014
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.