Rodinný dům u Ostravy

Rodinný dům u Ostravy
Autor zahrady: Ing. Lubomír Rychtar
Spolupráce u zahrady: Ing. arch. Radim Václavík

Koncepce domu vznikala během častých debat se stavebníkem na samotném místě. Pozorovali jsme srnky. Štípali nás komáři. My sledovali jak se točí sluníčko, kdy a kde zapadá. Idea hmoty domu vznikla velmi rychle. Pak už to tak rychle nešlo. První variantu s pultovými střechami jsme hodili do koše. Nebyla špatná, ale stavebník za rok spolupráce ztratil obavy z ploché střechy. Druhá varianta s rovnou střechou byla levnější a hlavně tvarově čistší. Obytné prostory prolínají do exteriéru. Dům vrostl do velmi silného přírodního rámce.
Koncepce zastavění vychází z dialogu přírodního rámce původního svažitého terénu a obytného domu. Cílem návrhu bylo začlenit novostavbu rodinného domu na pozemku tak, aby se jeho obyvatelé mohli těšit výhledy na vzrostlou zeleň a lesní zvěř.
Objekt RD je částečně podsklepený, v domě jsou umístěny 2 bytové jednotky. Objekt sestává ze tří funkčních částí, jednotlivých "domů": domu pro „rodiče“, domu pro „děti“ a domu pro auta. Charakter jednotlivých částí je proměnlivý v závislosti na využití. Všechny tři části jsou navzájem propojeny chodníkem, krytým stříškou. Interiér přízemí je tvořen prolínáním jednotlivých funkčních prostorů bez oddělování dveřmi.

4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
odpočivné plochy, slunce
Korotvička Zdeněk
26.08.06 10:40
Dum u Ostravy
A.J.K.
26.08.06 01:59
odpočivné plochy, slunce
Radim Václavík
11.09.06 10:35
doplnění fotek
Radim Václavík
08.09.07 11:12
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ATOS-6