Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila Astrid

Autor: Wingårdh Arkitektkontor | Gert Wingårdh
Adresa: Hovås, Göteborg, Švédsko
Náklady: 1 000 000 Euro Projekt: 2002
Realizace: 2003-04 Užitná plocha: 400 m²

Vilu Astrid jsem navrhl v létě 2002. Během podzimu Karin projekt dokončila a upřesnila detaily. Parcela domu je zastrčena mezi dvěma domy a strmou drsnou skálou. Regulativy předepisovaly maximální výšku okapu 3,5 metru a sklon střechy mezi 14 až 27 stupni. Stavebním záměrem mého klienta byla dvoupodlažní stavba. Odpovědí bylo zapuštění jednoho patra. Zní to snadně, ale jeho návrh nám zabral několik týdnů.
Vila Astrid je nízká a prosvětlená stavba ležící pod velkou borovicí na konci úzké cesty. Vstup v jižním štítu domu je zároveň jediným otvorem v této masivní stěně. Nalevo od něj je pak garáž se skladem. Jakmile vkročíte dovnitř, tak na Vás utopené atrium zanechá ohromující dojem. To, co se původně zdálo jako nízká stavba, má rázem tři podlaží. Na chvíli jsem také zvažoval vydláždění dvora atria černým zrcadlem s vodní plochou, aby se vytvořila iluze šestipodlažní stavby. Nakonec zvítězila praktická stránka věci. Z atria se stala velmi teplá a před počasím chráněná venkovní plocha ideální pro Karin, nový přírůstek do rodiny.
Vila Astrid má otevřenou kuchyni se samostatnou jídelnou a velkým obývacím pokojem umístěným mezi atriem a panoramatickým výhledem na moře, kde každé odpoledne zapadá slunce za obzorem. Neposlední byly důvody pro zakroucení domu. V nejvyšší části obytného prostoru je platforma pracovny uložená na vyvýšeném patru nad odhalenou skálou. Západní štítovou stěnu tvoří ohromné izolované sklo, které je bezrámově zasazeno přímo do skalního masivu. Ve spodním patře se nacházejí dva dětské pokoje, obývací pokoj a ložnice rodičů. Posuvná okenní křídla a ventilační otvory umožňují přímý kontakt všech těchto místností s vnějškem.
Po technické stránce jde pravděpodobně o nejlepší dům, jaký kdy naše kancelář navrhla. Střecha byla na místě odlita z monolitického betonu, zaizolována pěnovým sklem a poté oplechována. Stěny jsou z lehčeného monolitické betonu z obou stran omítnutého a pak zvnějšku ještě oplechovány. Černé patinované měděné pláty se budou pomalu obalovat měděnkou. Z fasády uvolněné ionty mědi se budou vázat na vápencový štěrk vysypaný kolem základů stavby. Vše je čisté a nevyžaduje žádnou údržbu. Zahradní práce ještě nebyly zcela dokončeny. Autorem zahrady je NOD a skládá se z japonské části u kuchyně a z obyčejné louky s výhledem na mořské pobřeží.



I designed Villa Astrid in the summer of 2002 and Karin completed the details and made improvements throughout the autumn. The site was tucked between two houses and consisted mainly of rugged and fairly steep rock. The detailed plans specified eaves of maximum 3.5 metres high and a roof slope of 14 to 27 degrees. My client had a construction programme for a two-storey building. The answer was to sink the upper floor. That sounds easy, but it took several weeks to design.
Villa Astrid is low and light, standing there beneath a large pine tree at the end of a small lane. There is a car port and a storage room to the left and you enter the building through the only entrance in the otherwise solid gable end. The sunken atrium courtyard makes an astounding impression as you step inside. What appeared to be a low building suddenly becomes three storeys high. For a while, I contemplated covering the entire courtyard with a black mirror of water to create this vision of a six-storey building. The practical aspects had to prevail, however, and this is now a very warm and sheltered outdoor area, ideal for Karin, the new born in the family.
Villa Astrid is an open-plan kitchen, a separate dining room and a large lounge nestled between the atrium and a sea view with the afternoon sun and sunsets. The latter are the reasons for the twist of the house. At the end of the space, there is a work shelf raised one floor above the cascading rock. The gable end facing the rock is mainly a huge insulated glass window that has been sunken into a seam-drilled slit in the rock. The floor below has two children’s bedrooms, a living room and the parents’ bedroom. Swing-sliding doors and insect-proof ventilation openings provide direct contact with the outside in all these rooms.
This is technically probably the best house that our office has designed. The roof is made of cast-in-place concrete, insulated with Foamglas and then clad with metal sheeting. The walls have been built in solid, light-weight concrete, plastered on the inside and outside, and then clad with metal sheeting. The black, pre-patinated, copper sheets will slowly become verdigrised. Released copper ions are bound by limestone gravel around the base of the building. It is pure and requires no maintenance.
Work on the garden has not yet been completed. It has been designed by NOD and consists of a Japanese area outside the kitchen window and backdoor and a pure west-coast meadow under the outlook area.



















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 10.05.12
Návštěvnost: 66726 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
No to mi spadla brada až ke kolenům Knazo 10.05.06 13:15
Klient Petr Šmídek 10.05.06 16:14
klient=architekt ? Křenek 10.05.06 20:53
asi ne Křenek 10.05.06 21:46
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.