Sur – MoMA/P.S.1 2005 Young Architects Program

Sur – MoMA/P.S.1 2005 Young Architects Program
Adresa: 22-25 Jackson Avenue, Long Island, USA
Realizace:2005
Zastavěná plocha:2800 m2
Náklady:60 000 USD


P.S.1, pobočka newyorské MoMA zaměřující se výhradně na současné umění, založila před osmi lety tradici dočasných letních pavilonů na dvoře tohoto muzea. S výjimkou druhého ročníku, kdy přístřešek navrhoval legendární Philip Johnson, se vždy jednalo o mladé architekty kolem třicítky. Od roku 2000 se celá akce přejmenovala na Young Architects Program a o realizaci soutěží vždy několik oslovených kanceláří. Historie vypadá následovně: SHoP (2000), ROY (2001), William E. Massie (2002), Tom Wiscombe (2003), nARCHITECTS (2004), Xefirotarch (2005) a letošním autorem bude newyorská OBRA.
Šestý letní pavilon P.S.1 byl ke shlédnutí od 22. června do 22. srpna 2005 a navrhl jej Hernán Díaz Alonso z losangelské kanceláře Xefirotarch. Projekt s názvem Sur je daleko víc sochařský než předchozí instalace, které nabízely ochranné přístřešky nebo umělou krajinu s kabinami. „Ideou projektu bylo zmenšit měřítko pavilonu a vytvořit osobnější vztah k lidskému tělu” říká Alonso, který projekt také nazývá jako „hřiště pro dospělé”. Základ instalace tvoří sklolaminát, kaučuk a samonosné lehké přístřešky jsou z hliníkových tubek, na kterou je vypnuta umělou hmotou potažená látka. Lehká hravá konstrukce připomíná papírové draky, ale zároveň sluncem vybělenou kostru. Alonso tento estetický zážitek popisuje jako „hrůzný a humorný”. Název projektu Sur je odvozen podle tanga, které „má hravý rytmus a my navíc vždy pojmenováváme naše projekty podle písní”.
Alonso o pavilonu dále říká: „Tento projekt, stejně jako všechny naše návrhy, patří do určitých skupin. SUR patří do okruhu projektů, který započal soutěžní návrh na koncertní sál do korejského Pusanu, který nakonec získal čtvrtou cenu. Když nás oslovili z ArchiLabu a benátského Bienále, abychom zde projekt vystavili, tak jsme toho využili a projekt dále rozvíjeli. Nakonec jsme vytvořili celou novou skupinu návrhů založených na ideách vztahujícím se k topologii a buněčným seskupením. Začali jsme také stále více a více pracovat se scriptováním a particly (pozn. - pojmy z pokročilé 3D grafiky). Vývoj tohoto projektu s modely, rendery, plány a všemi těmi věcmi kolem, které jsme dělali pro Bienále v Benátkách, nám posloužil jako laboratoř pro to, co bychom rádi dělali i do budoucna.
Sur pro PS1 patří do skupiny projektů, kterou započal koncertní sál do Pusanu. Je jen přesnější a také rozměrově menší. Podobně jako Pusan se projekt vyvíjí podle logiky, kterou odstartovala jediná buňka a ta se dále množí podle přesně daných pravidel. Kódované buňky se začnou chovat jako organismus, uvnitř kterého jednotlivé části vzájemně reagují. Vytváříte tak rovnou celek, jehož části nejsou modulové. Spíše se jedná o přírůstkové obměny každé jednotky. Další částí projektu byl kontext ve smyslu být navržen na místo jakým je letní New York a spoustou dalších věcí.”
0 komentářů
přidat komentář