Dior Omotesando

Dior Omotesando
Autor: SANAA
Adresa: 5-9-11, Jingumae, Shibuya-ku, Tokio, Japonsko
Projekt:03/2001 - 10/2002
Realizace:2002 - 12/2003
Užitná plocha:1492 m2
Zastavěná plocha:274 m2
Plocha pozemku:315 m2


Spousta ateliérů dnes dělá dokonale bílé modely a nehmotné vizualizace z říše fantazie, ale jen málokdo dovede svoje vize o zářící architektuře naplnit. V Sanaa to dokážou. Už jsem si zvykl na jejich celoskleněné fasády, tenké ocelové sloupky a pěticentimetrové obvodové zdi, ale pohled na nový obchod Dior v tokijském Omotesando, mi vyrazil dech. Nebylo to ve vnitřním provozu nebo půdorysech, které už nemohly být jednodušší. To nejzajímavější se odehrává několik decimetrů za zdvojenou fasádou z plochého skla, kde jsou zavěšeny vytvarované panely z průsvitného o plexiskla připomínajícího drapérii. Tyto panely jsou potištěny jemnými horizontálními pruhy, a v závislosti na intenzitě denního či umělého osvětlení mají největší podíl na proměnách domu. Bezmála třicet metrů vysoká stavba je rozčleněna jen na čtyři regulérní patra (pak je šalamounsky vyřešen prostor technických pater mezi stropem a podlahou). Osm nepravidelně rozmístěných hliníkových pruhů na fasádě ukazuje proměnlivost světlých výšek vnitřních prostorů. Translucentní a zvlněná fasáda zároveň dává nejasný obrys toho, co se uvnitř odehrává. Obchod Christian Dior v Omotesando je v mnohém synonymem ženy.
Nejvíce o stavbě poví slova autorů: „Vlajková loď obchodů Christian Dior stojí v Tokiu na Omotesando Street. Úkolem bylo vytvořit od sklepa až po třetí patro obchodní plochy a do čtvrtého patra umístit vícefunkční místnost. Interiéry si chtěl Dior navrhnout sám. Za těchto podmínek jsme se rozhodli neukrývat interiéry za neprůhlednou fasádou, ale naopak odhalit vnitřek aniž by rozpadl obraz celistvosti stavby.
Nejdůležitější charakteristikou je výšková regulace pozemku ve spojitosti s maximální velikostí podlažní plochy, které v tomto případě činilo 5:1. Využili jsme celých 30 metrů, které místní územní plán připouští jako maximum. Tím jsme požadované ploše poskytli co nejvíce objemu, který jsme pak rozdělili horizontálními rovinami stropů a podlah. Ty vytvořily místnosti extrémně vysoké, extrémně nízké a s běžnou výškou stropu; poschodí jsou naskládány nad sebou a každé má svoji vlastní funkci jako prodejní nebo technické. Tato podlažní kompozice vytváří iluzi, že má stavba víc než čtyři patra, ale ona jen zatím snižuje vnitřní zhuštěnost.
Fasáda je obalena čirým plochým sklem, které dělá budovu průhlednou. Za sklem jsou poloprůhledné elegantně zakřivené akrylátové paravány, které vyvolávají eleganci krejčovského uměni značky Dior. Uvažovali jsme o vytvoření obrazu značky Dior prostřednictvím fasády, ale zároveň jsme také chtěli prozkoumat ideu vztahu mezi objemem a podlahou.“

Část fotografií jsme mohli publikovat s laskavým svolením pana Minoru Takeda. Domo arigato.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Sofie Othmanová
01.04.06 12:29
....
Daniel John
01.04.06 10:56
....
kagy
28.04.07 10:53
Dior
Rivas
29.07.09 01:14
neplač
cipísek
04.06.10 02:23
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SANAA