Suntory Museum

Suntory Museum
Autor: Tadao Ando
Adresa: 1-5-10 Kaigan-dori,Minato-ku, Osaka, Japonsko
Projekt:06.1991 - 08.1992
Realizace:09.1992 - 10.1994
Užitná plocha:13804 m2
Zastavěná plocha:3984 m2
Plocha pozemku:13429 m2


Ti z vás, kteří viděli film Ztraceno v překladu (Lost in Translation), si určitě vybaví větu Billa Murraye: „For rellaxing times make it Suntory time.“ Firma Suntory je známá především výrobou alkoholických nápojů.

Suntory Museum bylo založeno 3. listopadu 1994 jako projekt k 90. výročí vzniku firmy Suntory. Muzeum stojí v přístavní vesnici Tempozan v samém srdci ósackého zálivu, kde firma původně začínala. Stavební parcelu od mořského břehu dělil pás pozemků ve vlastnictví města. Ando však usiloval o prodloužení muzea až k nábřeží. Místní ministerstvo požadovalo co nejbezpečnější přístavní hráze, a tak bylo velmi těžké prosadit na úřadech ideu náměstí hned u břehu. Nakonec se podařilo realizovat muzeum i s velkým náměstím klesajícím k vodě (40 x 100 metrů), kde si lidé dávají schůzky, odehrávají se koncerty nebo sem o víkendech míří rodinné výlety. Pro zvýšení bezpečnosti byl v moři 70 metrů od břehu vybudován nový pás vlnolamů.
Samotný kulturní komplex se nachází v severní části areálu a vypadá jako nahoru se rozšiřující komolý kužel, do něhož jsou vetnuty dva kvádry. Každý z objemů má svoji vlastní funkci. V kuželu se nachází koule Imax Theater a ve dvou hranolech jsou galerie a restaurace. Tyto dva masivní objemy z předepjatého železobetonu mají prosklené čelní plochy. Okno z restaurace a Sky Lounge je nasměrováno na Kobe, zatímco oknem z galerie je překrásný výhled na oceán, za jehož horizontem každý den zapadá slunce. Výstavy pořádané v galerii prezentují umění ve „snadno pochopitelné a zábavné formě“. Samotná instituce vlastní sbírku 15000 plakátů od Alfonse Muchy, Henri de Toulouse-Lautrec nebo Adolphe Mouron Cassandre. Kino Imax představující jádro komplexu má kapacitu 446 sedadel. Obraz se v něm promítá na plátno o velikosti 20 x 28 metrů a prostorovosti vjemu napomáhá šestistopý digitální zvuk o výkonu 15000 wattů. Organizace pro rozvoj nových energetik (NEDO) v roce 1993 na stavbě muzea prakticky předvedla způsob využívaní sluneční energie. Tento systém se dodnes stará o částečné pokrytí energetických potřeb muzea.
čerpáno ze stránek Suntory Museum
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tadao Ando