Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila v Horních Počernicích

Autor: znameniiii ARCHITEKTI | Juraj Matula, Richard Sidej, Martin Tycar
Adresa: Horní Počernice, Praha, Česká republika
Realizace: 2006

Popis řešeného území - širší vztahy
Pozemek se nachází v okrajové části Horních Počernic se zástavbou jedno a dvoupodlažních solitérních rodinných domů. Vlastní parcela - původně ovocný sad - má nárožní polohu. Pozemek je svažitý na délku pozemku s převýšením cca o 3,5 m. Celou severní stranou sousedí pozemek s městským parkem.

Umístění stavby a hmotová koncepce
Zadání klienta bylo standartní - nepodsklepený, dvoupodlažní dům s dvougaráží.
Podmínky pro umístění stavby byly
- nepravidelný tvar pozemku, (protáhlý lichoběžník, který šípovitě akcentuje uliční nároží)
- orientace ke světovým stranám a maximální odstup od sousední stavby (na jihu)
- vytvoření velké centrální a pohledové zahrady v zadní (západní) části pozemku, která by byla domem (částečně) chráněna od pohledů z ulice
Umístění stavby do ideální nárožní polohy, které minimalizuje zastínění pozemku vlastním domem, a zároveň vymezuje začátek/konec ulice, je umožněno nepravidelným tvarem stavby. Hmota se vertikálně i horizontálně přizpůsobuje místu a přebírá a pokračuje v motivu nepravidelnosti. Tato koncepce umožnila optimální využití a hierarchii vnějších prostorů :
1) velká západní zahrada je pohledová pro centrální obytný prostor, část s bazénem je navíc chráněná domem před uličními pohledy, je spojená s velkou jižní zahradou
2) vstupní uliční předprostor je malý - obsahuje pouze representativní nástup
3) vjezd do garáže - vedle vstupu - je dokonce vyčleněný zdmi z vnitřního pozemku do uličního prostoru - je zde volné stání a tato plocha má charakter pohodlného a praktického předjezdu
4) severní zahrádka, má podobu "technického", úzkého pruhu zeleně podél garáže, prádelny a kuchyně

Architektonická koncepce
Dvě podlaží mají několik dalších vnitřních úrovní a to jak v přízemi tak i v patře, kterými se přizpůsobuje stoupajícímu terénu. Dům má druhé podlaží pouze v diagonálně protilehlých nárožích. I přes velký rozsah má tak stavba analogicky s místem drobné měřítko.
Zatímco hmotové komposice je rozmanitá a náročná, materiálově je stavba jednoduchá, s minimálním množstvím detailů.
- celá hlavní hmota včetně okolních zahradních zdí je omítaná v tmavohnědé barvě, se zaatikovými střechami
- garáž na jedné straně je z hlavní hmoty vyčleněna v oplechování titanzinkem lesk
- a diagonálně umístěná nárožní obytná místnost v zahradě - "srdce" domu - je celoprosklenná
Dispozičně jsou v přízemí umístěny společné prostory a v patře privátní ložnice a 2 dětské pokoje.

Konstrukce
Stavba je založena na žel.bet. desce a vyzděna z cihelných tvárnic. Stropy jsou železobetonové monolitické se ztužujícími věnci. Stropní - střešní deska je navržena ve spádu střechy bez podhledu.

Literatura

Projekt
Fotograf
Ester Havlová
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 19.03.06
Návštěvnost: 109232 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Konečně Dany 20.03.06 20:14
Ni hao dapperdanman 20.03.06 23:16
...Ten raumplánek je prima! šakal 21.03.06 07:38
Koooooooooonečně! Petrhrabal 04.07.06 15:20
bravo Matyáš Málek 01.12.06 06:07
je to nádhera sidonie.prague 01.03.07 23:37
zabradli irl 17.01.09 11:02
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.