Vila nad údolím

Vila nad údolím
Projekt:2002-03
Realizace:2004
Zastavěná plocha:176 m2
Plocha pozemku:591 m2
Obestavěný prostor:1463 m3


Místo

Při první návštěvě, představovalo místo cokoliv jiného než pozemek vhodný k zastavění. Chátrající stávající garáž investora byla ukryta v akátové džungli na pozadí monobloku mdlé bytovky ze 70. let. Těsná uliční zástavba s dominantou alpského domku čelně a trapným okálem bočně dotvářela krajinu různorodých forem. Podmínky pro stavbu se zdály stísněné a k tomu požadavek náročného klienta, jehož snem nebyl jen jeden dům, ale hned dva.

Koncept
Strohá geometrie předsazených betonových zdí se vzájemně spojuje v kompozici, jíž dominuje oranžový podélný hranol. Linie nižších částí oddělují ulici, tvoří interiér a plot atria zároveň; umožňují řešit bydlení pro dva nezávisle na sobě fungující obyvatele. Pravidelný modul zdi a příček obtáčí volný obytný prostor. Navazující atrium dotváří pomyslnou krajinu. Prostory díky principu posuvných stěn a dveří je možno jednoduše spojovat či oddělovat. Terasy nahrazují zahradu a přimykají se k jednotlivým prostorům od východu k západu.

Provoz
Oba vstupy jsou přímo z ulice v předsunutých betonových stěnách. Vstupní hala hlavní části je prostorná a umožňuje průhled na parkování podél domu. V přímé návaznosti je šatna a pracovna investora. Po několika schodnicových stupních můžeme vstoupit do hlavního obytného prostoru nebo po příčném schodišti vyjít do patra. Obytný prostor definuje prosklenými stěnami atrium. Kuchyň je umístěna v prostoru podél severní stěny a jídelní kout je zasunut v převýšené hmotě, jejíž vychýlení umožňuje dopad ranního slunka na jídelní stůl. Hlavní sezení navazuje na jižní průhled do atria a podél schodiště je řešeno sezení u krbu.
Podél obvodové komunikace mezi štěrbinou dvou stěn nižších částí je vstup do hostovského křídla domu. Prostor je řešen jako samostatná bytová jednotka s obytnou částí spolu s kuchyňskou linkou, s koupelnou a ložnicí. Z jídelny je vstup na východní terasu. Vedle prosklené stěny atria je vstup do patra do pokoje pro hosty s prostornou jižní terasou. Terasa na protější straně atria navazuje na ložnici majitele a koupelnu, s kterou sousedí dětský pokoj. Po přesunutí lehké dřevěné sendvičové konstrukce lze pokoj spojit s křídlem pro hosty a vytvořit tak samostatné křídlo pro dospívající děti.
Obě nižší části jsou podsklepeny a příčnými schodišti vzájemně propojeny do hlavní obytné části. V suterénu v západní části je umístěno relaxační centrum se saunou, toaleta a sklep. Východní část představuje garáž pro dvě auta, technickou místnost a posilovnu se zázemím. Konfigurace upravených terénů umožňuje přímé větrání a dotek světla i v těchto prostorech.

Stavba
Stavba je založena na železobetonových pasech. Ze železobetonu jsou stropy a obě příčné ztužující stěny schodiště. Obvodové stěny nižší předsazené části jsou tvořeny sendvičovou konstrukcí, přičemž vnější strany tvoří pohledový beton upravený nátěrem Mapei. Obvodové stěny hlavní části a příčky v celém objektu jsou provedeny z keramických tvarovek Porotherm. Střecha je plochá kryta kačírkem s atikou z měděného plechu a zastřešení nižších částí je formou teras.
Hlavní hmota domu je omítnuta omítkou štukovou hladkou s výrazným barevným nátěrem Tollens Totem. Všechny okna a prosklené stěny jsou z jižní a východní strany doplněny vnějšími žaluziemi umístěnými do nadokenního překladu a jsou, tak jako vnitřní dveře dřevěné. Vstupní dveře do obou částí jsou kryty markýzou z kaleného skla.

Interiér
Na interiérové prvky bylo myšleno již při samotné stavbě, tudíž skříně jsou zabudované, police jsou v nikách a osvětlení v podhledech a ve stěnách. Betonové stěny s otiskem bednění jsou ponechány holé, pouze v hale byla stěna osazena bronzovým věšákem. Volný obytný prostor doplňuje nezbytná linie linky s nejnutnějším skrytým kuchyňským zařízením a funkcí baru. Stoly a židle z bambusových desek v nerezových rámech nenarušují horizontálu bambusové mozaikové podlahy. Lepená skleněná stěna schodiště vytváří během dne světelné obrazy jen tak, stěna naproti je plátnem pro obrazy filmové a konečně pár pláten je na podélné stěně. Atrium zůstává obrazem ulice. Skrytá pohledům zůstává "dekorativně" řešená koupelna majitele z jantarového onyxu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od maura