Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Vila nad údolím

Autor: maura | Markéta Veselá
Adresa: Hodkovičky, Praha, Česká republika | mapa
Projekt: 2002-03 Realizace: 2004
Zastavěná plocha: 176 m² Plocha pozemku: 591 m²
Obestavěný prostor: 1463 m³

Místo
Při první návštěvě, představovalo místo cokoliv jiného než pozemek vhodný k zastavění. Chátrající stávající garáž investora byla ukryta v akátové džungli na pozadí monobloku mdlé bytovky ze 70. let. Těsná uliční zástavba s dominantou alpského domku čelně a trapným okálem bočně dotvářela krajinu různorodých forem. Podmínky pro stavbu se zdály stísněné a k tomu požadavek náročného klienta, jehož snem nebyl jen jeden dům, ale hned dva.

Koncept
Strohá geometrie předsazených betonových zdí se vzájemně spojuje v kompozici, jíž dominuje oranžový podélný hranol. Linie nižších částí oddělují ulici, tvoří interiér a plot atria zároveň; umožňují řešit bydlení pro dva nezávisle na sobě fungující obyvatele. Pravidelný modul zdi a příček obtáčí volný obytný prostor. Navazující atrium dotváří pomyslnou krajinu. Prostory díky principu posuvných stěn a dveří je možno jednoduše spojovat či oddělovat. Terasy nahrazují zahradu a přimykají se k jednotlivým prostorům od východu k západu.

Provoz
Oba vstupy jsou přímo z ulice v předsunutých betonových stěnách. Vstupní hala hlavní části je prostorná a umožňuje průhled na parkování podél domu. V přímé návaznosti je šatna a pracovna investora. Po několika schodnicových stupních můžeme vstoupit do hlavního obytného prostoru nebo po příčném schodišti vyjít do patra. Obytný prostor definuje prosklenými stěnami atrium. Kuchyň je umístěna v prostoru podél severní stěny a jídelní kout je zasunut v převýšené hmotě, jejíž vychýlení umožňuje dopad ranního slunka na jídelní stůl. Hlavní sezení navazuje na jižní průhled do atria a podél schodiště je řešeno sezení u krbu.
Podél obvodové komunikace mezi štěrbinou dvou stěn nižších částí je vstup do hostovského křídla domu. Prostor je řešen jako samostatná bytová jednotka s obytnou částí spolu s kuchyňskou linkou, s koupelnou a ložnicí. Z jídelny je vstup na východní terasu. Vedle prosklené stěny atria je vstup do patra do pokoje pro hosty s prostornou jižní terasou. Terasa na protější straně atria navazuje na ložnici majitele a koupelnu, s kterou sousedí dětský pokoj. Po přesunutí lehké dřevěné sendvičové konstrukce lze pokoj spojit s křídlem pro hosty a vytvořit tak samostatné křídlo pro dospívající děti.
Obě nižší části jsou podsklepeny a příčnými schodišti vzájemně propojeny do hlavní obytné části. V suterénu v západní části je umístěno relaxační centrum se saunou, toaleta a sklep. Východní část představuje garáž pro dvě auta, technickou místnost a posilovnu se zázemím. Konfigurace upravených terénů umožňuje přímé větrání a dotek světla i v těchto prostorech.

Stavba
Stavba je založena na železobetonových pasech. Ze železobetonu jsou stropy a obě příčné ztužující stěny schodiště. Obvodové stěny nižší předsazené části jsou tvořeny sendvičovou konstrukcí, přičemž vnější strany tvoří pohledový beton upravený nátěrem Mapei. Obvodové stěny hlavní části a příčky v celém objektu jsou provedeny z keramických tvarovek Porotherm. Střecha je plochá kryta kačírkem s atikou z měděného plechu a zastřešení nižších částí je formou teras.
Hlavní hmota domu je omítnuta omítkou štukovou hladkou s výrazným barevným nátěrem Tollens Totem. Všechny okna a prosklené stěny jsou z jižní a východní strany doplněny vnějšími žaluziemi umístěnými do nadokenního překladu a jsou, tak jako vnitřní dveře dřevěné. Vstupní dveře do obou částí jsou kryty markýzou z kaleného skla.

Interiér
Na interiérové prvky bylo myšleno již při samotné stavbě, tudíž skříně jsou zabudované, police jsou v nikách a osvětlení v podhledech a ve stěnách. Betonové stěny s otiskem bednění jsou ponechány holé, pouze v hale byla stěna osazena bronzovým věšákem. Volný obytný prostor doplňuje nezbytná linie linky s nejnutnějším skrytým kuchyňským zařízením a funkcí baru. Stoly a židle z bambusových desek v nerezových rámech nenarušují horizontálu bambusové mozaikové podlahy. Lepená skleněná stěna schodiště vytváří během dne světelné obrazy jen tak, stěna naproti je plátnem pro obrazy filmové a konečně pár pláten je na podélné stěně. Atrium zůstává obrazem ulice. Skrytá pohledům zůstává "dekorativně" řešená koupelna majitele z jantarového onyxu.

Literatura

Stavba
Stavební systém
Wienerberger
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 03.03.15
Návštěvnost: 63985 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.