Hotel Puerta América - 2. poschodí

Hotel Puerta América - 2. poschodí
Adresa: 41 Avenida de América, Madrid, Španělsko
Projekt:01.2004
Realizace:2005


Myšlenka
Norman Foster je představitelem elegantního high-tech. U této zakázky vsadil na jednoduchou formu a luxusní materiály. Hlavně se však snažil vytvořit intimní pokoje izolované od ruchu velkoměsta. Inspirován byl svým baskickým přítelem - sochařem Eduardo Chillidou, jehož organické tvary a práce s původními materiály pomohly Fosterovi při ztvárňování druhého patra hotelu Puerta América. Dokázal zde sjednotit chladné pískované sklo s teplým koženým obkladem stěn, z něhož lze vyčíst touha po vytvoření místa k odpočinku.

Lobby a chodba

V lobby 2. patra hosty přivítá Chillidova socha. Stěny jsou obaleny do bílé kůže. Prostor chce na hosty přenést pocit důvěry a intimnosti. Odtud pokračuje chodba s půlkruhovými skleněnými výstupky, které svítí v zšeřené chodbě jako obří majáky a zároveň úzký prostor neuvěřitelně dynamizují. Tyto zaoblené skleněné stěny jsou zároveň součástí hygienického zázemí pokojů. Tvoří stěnu sprchového koutu, který má na stropě napjaté plátno s horním osvětlením. Tvar křivek koupelny jako by chtěl hosta ovinout a chránit.

Pokoje

Foster se vyhýbá přílišné strohosti linií a předvídatelnosti. U pokojů pro Hotel Puerta América šel podobným směrem jako u Millennium Bridge v Londýně, kde spolupracoval se sochařem Anthony Caro, a mnoha svých dalších projektech. Vnímání prostoru oděného v bílé kůži přináší naprosto odlišné pocity než z bílé omítky. Současně je zajímavý výběr kůže a skla - dvou akusticky naprosto odlišných materiálů. Plocha za lůžkem je obložena hnědým kaštanem. Na protější stěně je za vyklápěcím panelem z bílé kůže ukryt plazmový televizor. Teplo a intimnost pokojů navozuje také dubová podlaha. Pohodlná a relativně vysoká postel vyzývá k odpočinku.
Dalším silný prvkem v pokoji je dlouhá onyxová police se vnitřním nasvícením, která v koupelně vykonává službu umyvadla a pokračuje přes celou délku pokoje až k oknu, kde plní funkci psacího stolku. Hlavní světelné prvky pokoje jsou tak umně schovány do zařízení pokoje (sprchový kout, zrcadla, police), což má za následek moment překvapení, ale zároveň nabytí prostorových kvalit.

28 pokojů navržených Normanem Fosterem na druhém poschodí hotelu Puerta América je vybaveno klimatizací, trezorem, bezdrátovým připojení na internet a minibarem. Ceny dvojlůžkových pokojů začínají na hranici 161 Euro za noc.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Lord Norman Foster