Millennium Park

Millennium Park
Spoluautor: Piet Oudolf
Adresa: Michigan Avenue, East Randolph Street, Columbus Drive a East Monroe Drive, Chicago, USA
Projekt:10.1996 - 2000
Realizace:06.1999 - 16.07.2004
Plocha pozemku:101000 m2
Náklady:475 000 000 USD


Millenium Park byl nejprve koncipovaný s posláním vytvořit nový městský park, který promění nevzhledné železniční koleje a parkoviště v centru Chicaga. V průběhu času, s jasnou vizí starosty Richard M. Daley a s pomocí architekta Franka Gehryho, se projekt stal nejambicióznějším počinem v historii města Chicago.
Millenium Park, otevřený v červenci 2004 představuje nebývalou kombinaci architektury, sochařství a krajinářské architektury. Millenium Park zahrnuje tak význačná díla, jako je Gehryho hudební pavilón pro venkovní letní koncerty, instalace nepřehlédnutelné plastiky Anish Kapoora, interaktivní, velkoryse pojatý vodotrysk Jaume Plensy, a moderní zahradní dílo od Kathryn Gustafsonové. Dva drobné pavilony pro návštěvníky parku vznikly v dílně architekta Renzo Piana.
100 let po výstavě Columbian Exposition, kde byla prezentována moderní tvorba v architektuře a městském urbanismu, Chicagský nový Millenium Park byl slavnostně otevřen pro veřejnost 16. července 2004 koncertem Grant Park Orchestra and Chorus v Jay Pritzker Pavilion pod širým nebem. Cílem takového počinu je otevření se města Chicago kulturnímu světu a jeho velkým osobnostem. 24 a půl akru velký pozemek parku, s investicí 475 milionu USD, Millenium Park se rozkládá v samém srdci Chicaga, od Michigan Avenue směrem k nábřeží Michiganského jezera,na severu k Chicagskému institutu umění.

Jay Pritzker Pavilion a BP Bridge
Hudební pavilon je pojmenován na paměť Chicagského businessmana Jay Pritzkera. Jay Pritzker, s jeho manželkou Cindy, založil Pritzkerovu cenu za architekturu, které je Gehry laureátem z roku 1989.
Frank O. Gehry, autor Jay Pritzker Pavilion, navrhnul největší koncertní scénu pod širým nebem svého druhu ve Spojených státech. Čtyřicet metrů vysoká konstrukce jeviště, obklopeném vlajícími křivkami nerezové oceli, a obrovským ocelovým mřížovím, které pokrývá celé hlediště. Hlediště má kapacitu 4000 míst k sezení a dalších 7000 míst k stání. Jeviště pojme symfonický orchestr včetně stopadesátičlenného pěveckého sboru. Pavilon se stal stálou scénou Grant Park Music Festival a jiné důležité kulturní události města v průběhu roku. Na otevřenou scénu navazuje jediná Henryho realizace mostu na světě. BP most se klene přes Columbus Drive, rušnou komunikaci v centru města, spojuje Millenium Park s Daley Bicentennial Square a Chicagské nábřeží s parkově řešenou promenádou podél Michiganského jezera.
Klikatý most pro pěší, navržený Frankem Gehry, spojuje Millenium Park se východní částí Grant parku a poskytuje nesrovnatelné pohledy na panorama města, Grant Park a jezero Michigan. Most, opláštěný panely z nerezové oceli má mírně skloněnou palubovou podlahu z tvrdého dřeva, poskytuje zároveň svým tvarem akustickou překážku mezi publikem Pavilonu a dopravním hlukem na frekventované Columbus Drive.

Cloud Gate
Millenium Park je místem Cloud Gate, jedné z největších exteriérových plastik na světě, 110 tun, 22 metrů dlouhou, 11 metrů vysokou a 16 metrů širokou zrcadlovou plochou, pokrytou nerezovou ocelí. Elipsová instalace je dílem britského umělce Anish Kapoora.
Cloud Gate má vysoce leštěný povrch, který odráží aktivitu a světla parku a obklopujícího městského panoramatu. Kapoorova socha sedí na dlážděném SBC Square, západně od pavilónu.

Crown Fountain
Interaktivní fontána, Crown Fountain, obsahuje dvě sedmnáctimetrové skleněné věže z transparentních tvárnic s ocelovou konstrukcí uvnitř hmoty, s video instalací, zobrazující měnící se tváře místních, náhodně vybraných obyvatel Chicaga, i přírodní krásy celé země.
Mezi skleněnými bloky je lesklá kamenná černá deska, kde voda, stékající a tryskající z obou těles vytváří neviditelný film, který je v horkých letních měsících dějištěm roztodivných hrátek všech návštěvníků, obzvláště malých dětí. Objekt je navržen španělským umělcem Jaume Plensou.

Lurie zahrada
Tradičně pojatá zahrada Lurie je společným dílem Kathryn Gustafson, Piet Oudolf, a Robert Izrael.
Je jedinečnou kombinací prostorových struktur, rostlin a umělého osvětlení. Zahrada zahrnuje výrazné prostory, definované vyřezávanými živými ploty a stezkami pro chodce. Pět metrů vysoká stěna živého plotu uzavírá zahradu na dvou stranách a chodník z tvrdého dřeva sleduje směr vodních ploch, které se táhnou úhlopříčně přes celou zahradu, vymezující „světlé pole“ se 240 druhy trvalek a "tmavé pole", které je zastíněno třešňovými stromy. Lurie zahrada nabízí bohatý a rozmanitý smyslový zážitek během všech ročních období, ve dne i v noci.

Ostatní aktivity v parku
Millenium Park je navržený pro celoroční využití, a nabízí široké množství aktivit pro všechny příchozí. Wrigley Square, s památníkem tisíciletí (Peristyle), je otevřený prostor pro návštěvníky kteří si chtějí odpočinout při procházce. Půlkruhová řada dórských sloupců je inspirována původní verzí památníku, který zdobil severozápadní roh Grant Parku v období 1917 až 1953. Kluziště je umístěné na McCormick Tribune Square. Chase Promenade přetíná celý park od severu k jihu a poskytuje místo k celoročním aktivitám, jako jsou například etnické festivaly, trhy, výstavy či akce pro rodiny s dětmi. Boeing Gallery, umístěné na obou stranách parku jsou dva venkovní galerijní prostory, prezentující pravidelné výstavy výtvarného umění, v průběhu jarních a letních měsíců.
Park zahrnuje 300 míst v Grill restauraci, podzemní parkování pro auta a kola, stejně jako snadný přístup k veřejné dopravě. Dva prosklené objekty pavilonů Echelon, umístěné na jižní straně parku jsou dílem atelieru Renzo Piano Building Workshop.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Frank Owen Gehry