Vlastní rodinný dům, Krásné Pole

Vlastní rodinný dům, Krásné Pole
Adresa: Hlubočická 730, Krásné Pole, Ostrava, Česká republika
Projekt:2004
Realizace:2005
Užitná plocha:76 m2
Zastavěná plocha:55 m2


Pozemek je situován na kraji obce v zástavbě rodinných domů z 60.-80. let.
Tvar rodinného domku určuje podlouhlý tvar pozemku (14x100 m). Šířka půdorysu je ovlivněna ochranným sedmimetrovým pásmem vedení vysokého napětí, které kopíruje delší hranici pozemku. Z druhé strany jsou ponechány předepsané 2 metry od sousedního pozemku. Na domek tak zbývá 5 m. Délka je neomezená.
Vznikl dům půdorysu 5x11 m o dvou nadzemních podlažích se sedlovou střechou mírného sklonu 6 stupňů.
Vstup do objektu je situován k přilehlé komunikaci. Okna na fasádě do ulice a do stran jsou minimalizována vzhledem k blízkým nežádoucím pohledům. Dům je však velkoryse otevřen do zahrady, kde je stávající vzrostlý sad ovocných stromů a výhled na borovicový les. Na jaře 2006 bude tato strana doplněna dřevěnou terasou.
Dispoziční členění i vnější vzhled objektu jsou řešeny velmi jednoduše a prakticky, aby byly uspokojeny základní potřeby pohodlí mladé rodiny a zároveň minimalizovány investiční i provozní náklady objektu. Přízemí tvoří obytný prostor s kuchyňským koutem a zázemím. V patře jsou dvě ložnice, prostor pro knihovnu a koupelna. Vzhledem k situování objektu v okrajové zástavbě obce jsou voleny převážně přírodní materiály. Objekt je zděný z keramických tvarovek, střešní vazníky, schodiště, podlahy, okna, vstupní dveře jsou dřevěné. Krytina střechy je vzhledem k mírnému sklonu plechová hladká. Pro minimalizování investičních nákladů byly voleny standardní materiály a ostatní vybavení.
V průběhu roku 2006 budou pokračovat dokončovací práce v okolí stavby. Bude realizován před domem přístřešek pro dva automobily, dokončen vjezd a zpevněné plochy pro pojezd – podklad struska, povrch jemná kamenná drť.
Plochy kolem domku jsou uvažovány ozelenit trávou a oživit směsí bylinek, trvalek, keřů a zakrslých jehličnanů. Stávající sad bude ošetřen a zachován. Vzhledem k šířce pozemku je nutné založit živý plot v úrovni terasy, který bude zachovávat intimitu prostoru.

Zpracovala: Ing. arch. Klára Frolíková Palánová
93 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pozor dům
PN
08.02.06 04:48
pozor vychrtlé skladiště
MA
09.02.06 09:33
Ach jo
Jan Kratochvíl
09.02.06 10:36
...
Viktor Vlach
09.02.06 11:37
zádveří
Miroslav Frantes
09.02.06 12:32
zobrazit všechny komentáře