Dům v Kašiwě

Dům v Kašiwě
Adresa: Kashiwa, Japonsko
Realizace:2014
Užitná plocha:107 m2


“Kontejner“, jehož podoba se přizpůsobuje tomu, jak vy žijete. Největší výzvou však je, abyste v domě bydleli s potěšením. V obytném prostoru mohou být vedle oblečení, kuchyňského nádobí a dalších souvisejících věcí rozmístěné také předměty související s koníčky naplňující život radostí a štěstím. V průběhu navrhování přibyl do rodiny další člen, který přispěl k celkovému potěšení z jejich budoucího domova. Navrhli jsme dům, který by rodině umožňoval flexibilně se přizpůsobit každodennímu životu, aniž by předem definoval nebo omezoval budoucí využití.
Stavbu tvoří čtveřice boxů, každý je rozdělen na dvě podlaží a všechny jsou rozmístěny kolem centrálního prostoru, který slouží jako hlavní místo, kde se rodina schází.
První patro každé krabice slouží jako kuchyně, ložnice, koupelna s toaletou a pracovna. Druhé patro zůstalo záměrně prázdné, aby se poskytl prostor vhodný pro přibývající hobby, šatní skříně nebo dětský pokoj. Zejména pak dětský pokoj by měl být ponechán na dětské fantazii.
Každý prostor splňuje minimální plochu pro potřebnou funkci. Kuchyně nebo koupelna jsou sestaveny z pomocí modulů 910. Neslouží jako místnosti, ale čistě funkční prostory. Centrální místnost je pak otevřena přes obě podlaží a spojuje mezi sebou všechny čtyři boxy.
Každý funkční prostor přispívá ke každodennímu životu shromážděného kolem centrální místnosti.
Jednotlivé boxy jsou mezi sebou rozmístěny pod různými úhly bez omezení 910 modulu, aby výhledy z oken směřovaly na stromy nebo k obloze a ne proti sousedním domům. Úhel mezi kuchyní a sousedními boxy umožňuje výhled především do části, která je využívána jako dětský pokoj.
Tento dům zrozený během dlouhých a plodných rozhovorů s klientem vytváří prostor, v němž, jak doufám, mohou rodinou společně s budovou růst vedle sebe.
Yamazaki Kentaro Design Workshop
0 komentářů
přidat komentář