Dům - Plot

Dům - Plot
Adresa: Dyleňská 2475/16, Cheb, Česká republika
Investor:manželé Šimánkovi
Projekt:2002-03
Realizace:2004
Zastavěná plocha:277 m2


Dvoupodlažní objekt s plochou střechou je postaven na kosodélníkovém půdorysu.
Dům reaguje na různorodost a neslučitelnost podnětů v sousedství uzavřením se do vlastního světa. Pro své okolí se stává plotem, perforovanou zahradní zdí. Ta vytváří předěl mezi veřejným a soukromým teritoriem, vytyčuje hranici života "na ulici" a života "doma".
Svažitá parcela umožnila "zasunutí" vstupního podlaží do terénu. Tím cesta domem přirozeně vystoupá od vstupní haly s garáží, saunou a bazénem k obytnému podlaží se dvěma samostatnými byty a vstupem do zahrady. Odtud se návštěvníkovi ukáže druhá tvář domu.
Plot opisuje hranici pozemku a zároveň definuje obvodové zdi domu. Má proměnlivý charakter a výšku. Záhyby, které plot svým pohybem na parcele vytváří, jsou předělovány skleněnou stěnou. Tak vzniká interiér. Ten je dále členěn na intimní prostory ložnic a koupelen a na společenské prostory propojené se zahradou, která se stává součástí interiéru.
Dům je stavěn klasickou technologií z keramických tvárnic, stropy jsou železobetonové monolitické, v obývacích pokojích železobetonové pohledové do bednění z prken. Okna jsou ze smrkového europrofilu. Podlahy a terasy jsou z dubu.
Změnou struktury a barev na fasádách je umocněno vnímání odlišnosti rubu a líce. Kromě barevného nátěru na vnitřní straně plotu jsou materiály ponechány v původní barevnosti a struktuře.
A69 architekti
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...ve vězeňském stylu
Natalie Tůmová
13.02.06 02:53
uzavřená zahrada...
Martin Šíp
14.02.06 01:34
... "dům pevnost"
GeoN
14.02.06 06:53
jo, je to fajn
kuzemenský
14.02.06 10:29
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A69 - architekti