Dům s pěti atrii

Dům s pěti atrii
Autor: Archier
Adresa: Hobart, Austrálie
Realizace:2015
Užitná plocha:100 m2
Zastavěná plocha:131 m2


Foto: Adam Gibson
S naší kamarádkou Carmel jsme se setkávali sedm let a diskutovali o možnosti realizace jejího vlastního domu. Nejdříve to vypadalo na rekonstrukci staršího domu, později, když jsme narazili na důležitou součást Carmeliina života – zahradu, jsme se přiklonili k realizaci novostavby. Carmel si přála trávit většinu času v důchodu právě na zahradě. Právě z tohoto důvodu jsme dům koncipovali tak, aby zahrada maximálně artikulovala dům a dům maximálně vstupoval do zahrady. Na každý pokoj navazuje odpovídající zahrada s vlastní estetikou a kompozicí.
Původně jsme uvažovali o rámové konstrukci z hranolů, kterou jsme však nahradili sofistikovanějšími deskovými sendvičovými panely SIPS. Jejich polystyrenové izolační jádro je obaleno OSB deskami, které v interiéru přiznáváme. Panely byly vyrobeny v Kanadě podle našeho digitálního nářezového plánu. Odpad na stavbě byl díky tomu minimální. S panely se snadno manipuluje a rychle staví, k jejich manipulaci nebylo zapotřebí jeřábu.
Kromě pohledově přiznaných a černě natřených OSB desek v interiéru používáme i recyklovaný místní tasmánský dub. Požadovaná nízká cena hrála ve výsledné architektuře domu významnou roli.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Archier