Autobusové nádraží ČAD Blansko

Autobusové nádraží ČAD Blansko
Spolupráce:Přemysl Valový
Stavební část: INTERPLAN-CZ s.r.o.
Zahradní úpravy: Zahrady Svoboda s.r.o.
Informační systém: UPSALA GRAPH!C DESIGN, Tomáš Zahradníček
Adresa: Svitavská, Blansko, Česká republika
Investor:ČAD Blansko s.r.o.
Projekt:2016-18
Realizace:2018


Autobusové nádraží v Blansku je vybudováno na místě původního. Leží na dlouhé úzké parcele v údolí, mezi řekou Svitavou a hlavní průjezdnou komunikací na ulici Svitavské. Přes řeku je železniční trať a vlakové nádraží. Je řešeno jako liniové, autobusy vjíždí z kruhového objezdu, zastavují na šikmých či podélných stáních a po odbavení cestujících pokračují výjezdem dál na ulici Svitavské.
Architektonický koncept vychází z motivu křížení. Diagonálně postavené pilíře z pohledového betonu vynášejí 118 metrů dlouhou a 8,5 metrů širokou střešní konstrukci. Ta zakrývá nástupiště autobusových zastávek i provozní budovu. Je nesena kombinací betonových a ocelových prvků, zastřešena skleněnou střechou s potiskem.
Cestující na zastávkách jsou od frekventované silnice chráněni protihlukovou stěnou. Použití rezavé oceli a dřeva ji začleňuje do přírodního charakteru okolí. Je osázena popínavými rostlinami a v budoucnu by měla být zelená.
Pavilon provozní budovy se strukturálně zasklenou fasádou slouží cestujícím i obsluze autobusového nádraží. Zázemí zde mají řidiči autobusů, administrativní provoz dopravní společnosti, prodejna jízdenek a informace. Čekárna cestujících je prosklená k nástupištím i do ulice. Výrazná signálně žlutá barva interiéru informuje o veřejně přístupném prostoru. Zbytek stavby i interiéru je bílý, se žlutými podlahami. Čekárna s toaletami je klimatizována, s veřejným Wi-Fi připojením.
V areálu nádraží se nachází i samostatné autobusové zastávky při podélných stáních, box pro ukládání kol, stojany na kola, lavičky. Každá nepojížděná plocha je zahradnicky upravená. Bylo vysázeno maximální množství stromů a keřů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jo
Jakub Roskovec
20.06.19 08:08
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od EA architekti s.r.o.