Soběstačný dům, Franklinford

Soběstačný dům, Franklinford
Autor: Modscape
Realizace:2017
Užitná plocha:217 m2
Zastavěná plocha:287 m2


Fotograf: John Madden
Soběstačný rodinný dům spočívá poklidně ve volné krajině centrální vysočiny australského státu Victoria a těší se z nerušených výhledů do dalekého okolí. Byl koncipován jako alternativa pro diskusi o vlivu staveb na životní prostředí.

Dům sdílený dvěma rodinami obsahuje celkem čtyři ložnice a slouží jako víkendové místo k odpočinku širší rodiny a vychutnávání si radostí venkovského života. Modulární dům ve Franklinfordu má svůj předobraz v místních tradičních zemědělských budovách. Obklad domu je proveden profilovanými plechy, ale svou formou upomíná na tradiční dřevěné latě.

V interiéru jsou použity světlé barvy, opticky zvětšují obytný prostor. Pokoje jsou vymalovány bíle, nábytek dílem z masivního dřeva, dílem z bílého lamina. Tyto jemné tóny kontrastují se sytou podlahou z tmavého dubu.

Hmota domu je rozčleněna do dvou křídel oddělených terasou. Společenská část je maximálně prosklená. Vstup do domu je koncipován jako velkorysé přivítání na venkově - okno v zádveří funguje jako báječný obraz okolní venkovské krajiny.

Dům není napojen na inženýrské sítě. Dokáže však uspokojit moderní životní styl obyvatel. Střechy domu pokrývají solární panely, k dispozici je 80 000 litrová nádrž na vodu. Stejně jako všechny ostatní modulární domy od Modscape je i tento mohutně zateplen strukturálními panely SIP. Dům svým promyšleným tvarem zachytává sluneční paprsky v zimě, zejména ve společenské části, kde tráví obyvatelé nejvíce času. Přesah střechy a ditermální zasklení s tepelnou fólií brání přehřívání interiéru v létě.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
"Soběstačný dům"
Vladimír Sitta
09.05.19 09:34
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Modscape