Dům v Shorehamu

Dům v Shorehamu
Adresa: Shoreham, Austrálie
Realizace:2017
Užitná plocha:540 m2
Plocha pozemku:7500 m2


Fotograf: Willem-Dirk du Toit
Elegantní dům se třemi ložnicemi, zasazený do klidné pobřežní krajiny, vyžadoval rekonstrukci, výměnu technického vybavení a přístavbu, která by uspokojila nároky nových majitelů, a zároveň si zachoval atmosféru, do které se zamilovali.
Rekonstrukce domu, původně navrženého architektem Hughem Tuffleyem, si vyžadovala citlivý přístup. Cílem bylo vytvořit harmonický celek původního domu s přístavbou, a to zejména v tvarovém a materiálovém řešení.
Stávající dům plně nevyužíval možnost propojení interiéru s atraktivním okolím. Nové části domu to napravují, mají velkorysá prosklení, otevřené průchody zahradou atd. Původní dům byl doplněn novými okny a světlíky. Terasa v patře s nádherným výhledem na pobřeží je přístupná novým schodištěm ze společenského prostoru. Přízemní hmota je rozčleněna jednak horizontálně do jednotlivých křídel, jednak vertikálně spojovacími schodišti. Vzniká tak atraktivní prostorová kompozice.
Stavebníci chtěli vytvořit nové prostory pro své hosty, potomky a vnuky. Vznikly nové ložnice s koupelnami a hřiště. Vše bylo navrhováno s důrazem na zachování soukromí a klidného bydlení. Zadání také obsahovalo požadavek na aktualizaci technického vybavení podle současných trendů. Byl vybudován nový jasný vstup do domu. Rekonstrukce se dotknula i venkovních ploch a zahrady. Generálně byly zrekonstruovány kuchyně, obývací pokoj, hlavní ložnice a prádelna.
Stávající přírodní paleta stavebních materiálů byla maximálně zachována. Přístavba je konstrukčně dřevostavba, byla osazena nová okna s dvojskly s fóliemi proti přehřívání, stěny byly dodatečně zatepleny, byl vyměněn solární systém pro ohřev vody, osvětlení je nově s LED zdroji, dešťová voda slouží pro zavlažování.
Nedílnou součástí rekonstrukce byl i návrh a realizace nové zahrady. Cílem bylo dům harmonicky zapojit do okolí. Zahradní architektka Fiona Brockhoffová a její tým mimo jiné vybudovaly nové meandrující pěšinky v zahradě a posílili propojení interiéru se zahradou.
0 komentářů
přidat komentář