Expo 58 - restaurace Praha

Expo 58 - restaurace Praha
1956 - v létě byla na projekt pavilónu vypsána užší architektonická soutěž, kterou vyhráli architekti Cubr -  Hrubý - Pokorný ze Státního projektového ústavu pro výstavbu měst a vesnic v Praze.
1958 - československá účast na Světové výstavě v Bruselu měla zásadní význam - naše země se vrátila zpět do civilizované Evropy.
1959 - československá vláda rozhodla, aby byly obě stavby v Bruselu demontovány a přemístěny do Prahy - pavilón byl sestaven v areálu výstaviště v Královské oboře a restaurace na hraně Letenských sadů.
1960-90 - slouží jako restaurace, ale téměř po celou dobu není významněji opravována
1990-97 - restaurace se stala objektem postprovatizačních spekulací, nebyla využívána a téměř zchátrala
1997 - restauraci získává fa A.I.V. a zahajuje rekonstrukci
2000-01 - ministerstvo kultury rozhoduje o protestech památkářů proti rekonstrukci. Památkáři záměru vytýkají, že zachová jen vnější podobu stavby, ale zcela změní její vnitřní uspořádání. Zásadní rozhodnutí přislo již v době ukončování rekonstrukčních prací.
2001-15 - po rekonstrukci slouží jako sídlo reklamní agentury Euro RSCG.

Československá expozice na Světové výstavě v Bruselu v roce 1958 získala v celkovém hodnocení v mezinárodní soutěži zcela mimořádně a nečekaně nejvyšší cenu "Zlatou hvězdu" a dalších třináct významných ocenění. Nejvyšší ocenění bylo uděleno na základě vysokého hodnocení nejen použité nové techniky v konstrukci demontovatelných pavilónů (ocelová kostra) v kombinaci skla s plastickými hmotami, ale také pro dokonalý interiér tvořený originálním nábytkem, uměleckými díly a užitkovými předměty. Českoslovenští architekti Expem 58 ukázali světu, že po ideologických zásazích padesátých let, tedy po vnuceném socialistickém realizmu, jsou schopni navázat na světovou úroveň meziválečné československé architektury.
Vzhledem k tomuto mimořádnému úspěchu bylo rozhodnuto o přenesení staveb této expozice do Prahy. Výstavní pavilon a stojan Kaplanovy turbíny byly znovu postaveny na pražském Výstavišti, plzeňská restaurace v Letenských sadech v Praze a Makovského plastika Nový věk před bránou Brněnských veletrhů. Na podzim roku 1991 výstavní pavilon vyhořel a později byl celý zbourán. Plzeňská restaurace na Letné se proměnila v kancelář reklamní agentury, takže z celého úspěchu Čechů na Expo’58  zbyl pouze stojan Kaplanovy turbíny a plastika Nový věk.

ČTK, 2001 - Ministerstvo pro místní rozvoj potvrdilo platnost stavebního rozhodnutí o přestavbě restaurace Expo 58 na kanceláře. Rozhodnutím, proti němuž už není odvolání, tak ukončilo dlouhotrvající dohady o legálnosti a správnosti stavebních úprav významné památky, která je zapsaná spolu s centrem Prahy na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.
"Vítáme toto rozhodnutí a jsme rádi, že se celá záležitost definitivně vyřešila. Kdybychom měli trvat na tom, že tam bude restaurace, tak je místo obnovené památky dodnes ruina," řekl novinářům starosta Prahy 7 Tomáš Dub.
Ministr kultury Pavel Dostál loni v květnu zrušil rozhodnutí magistrátních památkářů, kteří souhlasili s přestavbou budovy pro administrativní využití. Investor a majitel objektu společnost A.I.V. však již mezitím přestavbu dokončil a zkolaudoval. Loni na podzim ji předal novému nájemci a Expo 58 má do roku 2015 sloužit jako sídlo reklamní agentury.
Především z iniciativy kanceláře senátora Václava Fischera napadl loni magistrátní odbor výstavby stavební povolení vydané odborem výstavby Prahy 7. Argumentoval tím, že je-li zrušeno povolení památkářů, má být zrušeno i stavební povolení. Proti tomu se ale odvolal stavebník k ministerstvu pro místní rozvoj a uspěl.
Restaurace Expo 58, jejímiž autory jsou František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný, byla součástí československého výstavního pavilónu na světové výstavě Expo 58 v Bruselu. Restaurace byla vydražena v malé privatizaci, několikrát změnila majitele a velmi rychle chátrala. Současný vlastník objekt získal v roce 1997. Podle dřívějšího vyjádření A.I.V. stály úpravy Expa na 60 miliónů korun.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Rekonstrukce Expa 58
RoBertino
15.06.08 03:44
Seuper
Úžasňák
26.04.14 01:47
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od František Cubr, Josef Hrubý, Zdeněk Pokorný